Kultura

FOTO DSO i Dmitry Prokofiev izveli jedno od najtežih djela za violončelo

FOTO DSO i Dmitry Prokofiev izveli jedno od najtežih djela za violončelo

Ruski violinčelist Dmitry Prokofiev prvi put je nastupio s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom večeras na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik. Orkestrom je ravnao izraelski dirigent Noam Zur.

Mladi violončelist dobitnik je brojnih međunarodnih natjecanja mladih te drugih međunarodnih natjecanja poput A. Tansman (Poljska 1998), P. Tchaikovsky (Rusija 2002), A. Janigro (Hrvatska 2008). Javne nastupe održava od svoje 10. godine. Solo recitale održao je u mnogim gradovima Rusije i širom svijeta i to u prestižnim dvoranama kao što su Auditorium du Louvre u Parizu i Rudolfinum u Pragu. Dmitrij Prokofiev snimio je svoj prvi CD u dobi od 16 godina s profesorom Moskovskog konzervatorija Alexeyem Nasedkinom (sonate za violončelo i glasovir – D. Šostakovič i E. Grieg), a godine 2004. izdao je CD s Alexanderom Kobrinom.

Na koncertu s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom izveo je jedno od najtežih djela za violončelo: Rokoko varijacije u A duru, op. 33 P.I. Čajkovskog, i to njegovom izvornom obliku. U ostatku koncerta publika je imala priliku čuti neke od najljepših opernih uvertira G. Rossinija, J. Straussa ml., A. Ponchiellija, H. Berlioza, P. Mascagnija i drugih skladatelja.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist