Županija

FOTO/ DRAMA U UVALI Koči li Kraljević ulaganja u Uvali?

FOTO/ DRAMA U UVALI Koči li Kraljević ulaganja u Uvali?

Nakon što je gradska tvrtka Vodovod u ponedjeljak popodne na zahtjev novog koncesionara Uvale Lapad, tvrtke Dubrovački zalasci sunca, isključila vodu ugostiteljskom objektu u vlasništvu tvrtke Magros Vedrana Kraljevića, u utorak ujutro pored istog objekta osvanuo je veliki plavi kanistar, koji je trebao poslužiti kao spremište pitke vode.

Međutim, na lokaciji su se ubrzo pojavili predstavnici koncesionara DZS, koji su zatražili od radnika tvrtke Nova vodotehna Cavtat obustavu radova na priključenju vode te pozvali gradske komunalce, Policiju i Sanitarnu inspekciju.

– Mi samo provodimo ugovor o koncesiji. Kraljeviću smo, baš kao i svima drugima u Uvali Lapad, ponudili da za određeni iznos nastavi s radom do kraja ove sezone. Svi drugi su ponuđene uvjete prihvatili, međutim on to odbija i ne želi ništa platiti. Sad je tu doveo kanistar i mi to ne možemo dopustiti – objašnjava nam Teo Barbir iz tvrtke Dubrovački zalasci sunca. Dodao je kako su ‘svi vodomjeri sad na njima’.

Dolaskom na spornu lokaciju gradski komunalci radnicima Nove vodotehne su zabranili daljnje radove dok se situacija ne razriješi, odnosno dok se ne utvrdi radi li se nezakonit priključak na vodovodnu mrežu. Na teren su potom došla i tri policajca (jedan u uniformi i dva u civilu), koji su od svih strana uzeli izjave te uskoro napustili spornu lokaciju. Potom se pojavio i sam Kraljević koji je radnicima Nove vodotehne naložio da nastave s poslom. Potom je opet zatražio dolazak policije.

– Pokušavaju nas ometati u poslu. Mi imamo ugovor s Dubrovačko-neretvanskom županijom koji nikad nije raskinut. Potpisali smo ga 2004. i traje do 2019. godine. Županija je nezakonito raspisala novi natječaj za koncesiju, bez ikakve pravne osnove. Na kraju krajeva, imamo rješenje Upravnog suda o privremenoj mjeri od 1. srpnja, po kojoj se ne smiju poduzimati nikakve radnje na ovom području do okončanja postupka. Međutim, resorno Ministarstvo i Županija na to su se oglušili – ustvrdio je Kraljević.

S druge strane Teo Barbir iz tvrtke Dubrovački zalasci sunca ističe kako je ugovor iz 2004. godine storniran i nevažeći.
– Nama su u Županiji potvrdili kako imaju potvrdu DORH-a da se ne vode nikakvi sporovi u vezi ove koncesije, a da je natječaj iz 2004. godine ništavan. Neka se Kraljević obrati Županiji i traži obeštećenje, ako smatra da na to ima pravo. Sad ometa posjed i bit će tužen ako ga ne napusti. Mi imamo sve papire, a teku nam obaveze prema Županiji kao davatelju koncesije. Nakon isključenja vode idući je korak isključenje struje – rekao je Barbir.

Na to mu je Kraljević odgovorio kako bi se Barbirova tvrtka trebala konzultirati sa Županijom, koja ih je ‘dovela u ovo sramotno stanje’.
– Županija na čelu s pročelnikom Ivom Klaićem dovodi vas u zabludu. Njima se obratite, zazovite Klaića – rekao je Kraljević te dodao:
– Mi smo sad ostali bez vode. Pritiscima na Vodovod ste nam uzeli vodu. Sad smo morali od vatrogasaca naručiti cisternu kako bismo mogli normalno funkcionirati. Imamo 25 zaposlenih, 4 od 5 članova moje obitelji rade ovdje – kazao je Kraljević, koji ponudu tvrtke Dubrovački zalasci sunca za suradnju do kraja sezone smatra ‘vrhuncem licemjerja’.

– Imamo odluku o privremenoj mjeri. Zašto nitko ovdje ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske? – pita se Kraljević.

Barbir je potom upozorio radnike Nove vodotehne iz Cavtata da obustave radove, ili će protiv njih podnijeti tužbu te im fakturirati svu štetu. Oni potom, nakon podužeg čekanja na razvoj situacije, napuštaju lokaciju.

Na teren potom stiže sanitarna inspektorica koja utvrđuje kako ‘nitko nema pravo nikome uskratiti pitku vodu’ te kako je voda iz kanistra ‘alternativni izvor opskrbe’ na koji lokal ima pravo.

Saznajemo kako je lokalu izdala zabranu pripreme hrane, a budući da samo usluživanje nema opasnosti dopušteno je serviranje pića iz originalnih pakiranja, i to u plastične jednokratne čaše.
– Mi ćemo iskoristiti naše pravo samopomoći na svom posjedu i zabranit ćemo dovođenje vode u kanistar – rekao je Teo Barbir, koji je nakon dolaska vatrogasne cisterne, stao na put i zapriječio ulaz. Nakon kraćeg razgovora vatrogasci su odlučili pričekati. Međutim, i oni su, nakon podužeg čekanja, otišli.

Na teren je još jednom izašla Policija, odnosno jedan policijski službenik, koji je tek uzeo izjave svih aktera te ih upozorio na moguće počinjenje kaznenog djela. Barbir je Kraljevića potom prijavio za ometanje posjeda postavljanjem kanistra, a policijski službenik potvrdio je kako će sve činjenice biti utvrđene službenom zabilješkom.

Do 13 sati, dokad smo bili na licu mjesta, obje strane su bile u pat poziciji, premda predstavnici tvrtke DZS imaju na raspolaganju još jedan potez – zahtjev HEP-u za ukidanje priključka struje Kraljevićevom lokalu. Međutim, kako saznajemo, želja je da se spor riješi razgovorom. Očito su svi svjesni da bi dolazak HEP-ovaca doveo do eskalacije konflikta.

Kontaktirali smo na kraju i prozvanog županijskog pročelnika za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Iva Klaića.
– Za Dubrovačko-neretvansku županiju Kraljević više nije koncesionar Uvale, već je to tvrtka DZS. Na natječaj za koncesiju u Uvali Kraljević se natjecao s ponudom koja nije izabrana kao najpovoljnija. Onda su krenuli upravni postupci, a svi njegovi navodi iz upravnih tužbi odbijeni su rješenjem resornog Ministarstva. Tim rješenjem stekli su se uvjeti za potpis ugovora o koncesiji s tvrtkom DZS – rekao nam je Klaić.

Podsjetimo, na ovaj problem dviju koncesija za isto područje upozoravali su još u prosincu prošle godine županijski vijećnici Mira Buconić i Ivo Karamatić. Isticali su kako prije potpisa nove koncesije treba razriješiti pravnu zavrzlamu sa starim koncesionarom Kraljevićem. Tada im je pročelnik Klaić odgovorio slično kao i DuListu. Županija se pravno ‘pokriva’ rješenjem Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, kojim je poništena odluka o koncesiji. Sam župan Dobroslavić ustvrdio je kako se spor koji traje više od deset godina ‘treba negdje presjeći’, makar to proizvelo i određene sudske epiloge.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist