Kultura

FOTO DPDS predao ključ obnovljene crkve svetog Stjepana Dubrovačkoj biskupiji

Predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić predao je dubrovačkom biskupu Mati Uziniću u četvrtak ključ crkve svetog Stjepana nakon sedmogodišnje obnove i konzervacije za koju je izdvojeno oko tri milijuna kuna.

-Crkva je spašena u posljednji čas jer je iz nekog razloga nestala kompletna kamena plastika, čak i okviri vrata i prozora. Imali smo samo bujnu vegetaciju, a zidovima je prijetilo rušenje, posebno dijelu apside. Znali smo koliki je značaj crkve pa nismo čekali s obnovom – izjavio je tom prilikom Kapetanić.

-Danas smo ponosni na rezultat, vrijedilo je svake kune. Spasili smo crkvu koja je nastala u samim prvim stoljećima grada te je svjedok 1200 godina dubrovačke povijesti – dodao je Kapetanić.

-Hvala DPDS-u koji je omogućio da crkva ima ne samo svoju prošlost, već i budućnost. Crkva neće biti u sakralnoj upotrebi jer nema krov. Kad bude otvorena na jedan će nov način biti u službi javnosti i kulture grada. Već smo ovdje imali izložbe i pjesničke večeri. Dakle, sadržaj koji je moguć u uvjetima kad nije nužan krov – rekao je biskup Uzinić.

-Ovaj objekt, osim povijesnog, ima i simboličan značaj jer se u njemu vidi opravdanost postojanja DPDS-a. Ovaj lokalitet mjesto je susreta i dobre suradnje između Grada Dubrovnika, DPDS-a i Dubrovačke biskupije. Riječ je o sinergiji jer su nam zajednički javno dobro, čovjek u središtu svega te interes grada Dubrovnika – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica.

Predsjednik Nadzornog odbora DPDS-a Zoran Zec istaknuo je kako je riječ o još jednom značajnom doprinosu Društva u očuvanju i obnovi kulturne baštine namijenskim trošenjem novca.

Crkva svetog Stjepana u Pustijerni u povijesnoj jezgri prema arheološkim nalazima izgrađena je krajem VIII. ili početkom IX. Stoljeća. Bila je zadužbina hrvatskog kralja Stjepana Miroslava i njegove supruge Margarite, koja je nakon smrti kralja Stjepana kao časna sestra u Dubrovniku živjela, a pokopana je ispred crkve.

Crkvu prvi put sredinom X. stoljeća spominje bizantski car Konstantin Porfirogenet, a sredinom XV. Stoljeća Filip de Diversis je smatra važnom i uglednom. Godine 1590. s dozvolom pape u njoj je prva arheološka istraživanja izvodio plemić Junije Gradi. Srušena je u potresu 1667. godine te više nikad nije obnavljana niti je bila u funkciji.

DPDS je u ovoj godini, kada slavi 65. godišnjicu postojanja, završio projekt uređenja romaničkih ostataka Benediktinskog samostana na Lokrumu, otvorio za javnost tvrđavu Minčeta, završio most na Pilama, a u najavi je obnova crkve Gospe od Karmena.

Pročitajte još

Kazališna družina Kolarin slavi deseti rođendan, evo tko im stiže u goste!

Dulist

Posljednji tjedan retrospektivne izložbe o 100. obljetnici rođenja Antuna Masle

Dulist

‘JEZIKU JE SVEJEDNO’ Predavanje o hrvatskom između znanosti i ideologije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija