Zanimljivosti

FOTO Dječica posjetila vatrogasce na Zvekovici

FOTO Dječica posjetila vatrogasce na Zvekovici

U zajedničkoj organizaciji Područnog reda za zaštitu i spašavanje (PUZS) Dubrovnik, Državne vatrogasne intervencijske postrojbe (DVIP) Dubrovnik i Osnovne škole Gruda, u petak 27. svibnja su učenici prvih i drugih razreda, u sklopu terenske nastave, posjetili bazu vatrogasne intervencijske postrojbe na Zvekovici.

Osamdesetak djevojčica i dječaka sa svojim učiteljicama „okupiralo“ je zgradu DVIP-a gdje im je pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Kordić održala prezentaciju o osnovama zaštite i spašavanja, ulozi žurnih službi i korištenju broja 112, a zapovjednik postrojbe Nikša Miletić ukratko objasnio ulogu vatrogasaca u Državnoj intervencijskoj postrojbi.

Za to vrijeme pripadnici postrojbe pripremili su sve potrebno za demonstraciju malog dijela svojih brojnih vještina i opreme kojima se koriste u različitim vrstama intervencija. Djeca su tako nakon teoretskog dijela mogla vidjeti spašavanje unesrećenog iz vozila nakon prometne nezgode, korištenje alata za tehničke intervencije, gašenje početnih požara prahom, gašenje zapaljenog vozila pjenom, a u samom gašenju uz pomoć vatrogasaca mogli su se okušati i najhrabriji učenici. Nakon demonstracije samoizbave s visine (spuštanje konopom) pripadnici intervencijske postrojbe zaradili su pljesak 80 pari malih ruku i obećanje da će i neki od njih biti vatrogasci. U svakom slučaju imat će od koga učiti kako u tome biti najbolji…

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist