Kultura

FOTO Devedeset godina DSO-a u crkvi Male braće

FOTO Devedeset godina DSO-a u crkvi Male braće

Dubrovački simfonijski orkestar je u povodu obljetnice 90 godina svog postojanja održao koncert ovaj petak u crkvi Male braće.

Ravnao je koncertom počasni dirigent DSO-a, jedan od najuglednijih hrvatskih dirigenata, Pavle Dešpalj, a kao solist je nastupio Ivo Dropulić, talentirani violinist koji već u djetinjstvu počinje nastupati s orkestrima, a 2005. biva proglašen najuspješnijim mladim glazbenikom.

U kratkom govoru publici se obratio i ravnatelj DSO-a Damir Milat, istaknuvši nekoliko crtica o radu Orkestra i entuzijazmu i ljubavi koje ih vode gotovo cijelo stoljeće, a publika je imala priliku vidjeti na samom ulazu u crkvu i prvu fotografiju  orkestra.
Orkestar u Dubrovniku u kontinuiranom je djelovanju od 1924. godine, u početku u polu-profesionalnoj organizaciji, a potom u punom profesionalnom sastavu. Orkestar, u to vrijeme pod imenom Dubrovački orkestar osnovali su mladi entuzijasti, maturanti Gimnazije u Dubrovniku. Originalno ime orkestra (Dubrovački orkestar) 1925. je promijenjeno u Dubrovački filharmonijski orkestar, a 1992. zadnji put promijenio je svoje ime u današnji naziv Dubrovački simfonijski orkestar. Kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, orkestar nastavlja nastupati s poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima.

Na programu povodom devedeset godina rada bio je Brahmsov Koncert za violinu i orkestar u D-duru i Mendelssohnova Simfonija br. 3 u a molu ,’Škotska’.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist