Županija

FOTO Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – 112!

FOTO Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – 112!

Uoči Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji se inače obilježava 11. veljače, Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik u petak 10. veljače 2017. ugostio je polaznike dva gradska vrtića „Škatulica“ i „Gruž“.

Prilikom posjete održana im je prezentacija o osnovama zaštite i spašavanja, a pored operatera Županijskog centra 112 Dubrovnik mogli su upoznati i prometnu policiju, vatrogasce, pripadnike HGSS-a i Crvenog križa te tako steći još bolji uvid tko sve i kako pomaže u slučaju nesreće.
Obilježavanje Dana 112 još je jedna od prilika kada se predstavnici hitnih službi nađu na zajedničkom sastanku ili neobaveznom druženju kao što je to bilo ovaj put.

Cilj obilježavanja Dana europskog broja 112 još je jednom podsjetiti javnost na važnost i korist broja 112 koji se poziva u pomoć kad prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi, po prirodni okoliš te po materijalna i kulturna dobra. Broj 112 moguće je pozvati u svako doba dana i noći, a poziv je besplatan. Pozivom na broj 112 pozivatelj ostvaruje vezu sa svim hitnim službama jer operateri primaju pozive i obavještavaju službe čija je intervencija neophodna u određenoj situaciji.
Broj 112 je prvi put uveden 1991. godine kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve hitnih službi za svaku zemlju. Republika Hrvatska je broj 112 stavila u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine.
U 2016. godini Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je 37 623 poziva, od čega je 25 230 bilo namjenskih (67%), dok su ostalo bili nenamjenski i zlonamjerni pozivi. Tijekom 2016. godine ŽC 112 Dubrovnik ukupno je evidentirao 12.750 događaja, a posebno se može istaknuti uspješno organiziranih 77 medicinskih prijevoza zrakom te komunikacijsko sudjelovanje u 40 akcija traganja i spašavanja.
Broj 112 u Republici Hrvatskoj uspješno objedinjuje djelovanje svih hitnih službi, a istodobno je i potpora djelovanja svih tijela središnje i lokalne vlasti i uprave u požarima, poplavama, potragama i drugim situacijama u kojima se koordinira djelovanje više hitnih službi.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist