Županija

FOTO Bujice i odroni zasuli Trstenik, blato ušlo u kuće, nema vode, cesta zatvorena

FOTO Bujice i odroni zasuli Trstenik, blato ušlo u kuće, nema vode, cesta zatvorena

Kiša koja je u protekla 24 sata obilno padala na jugu Hrvatske prouzročila je ogromne probleme stanovnicima Trstenika.

Ono na što su već nekoliko puta upozoravali sad se i dogodilo. Velike kišne bujice stvorile su odrone, velike količine vode poharale su ulice mjesta na putu do mora, a blato je prodrlo i u kuće.

– Kiša trenutno ne pada, ali voda tj. blato je ljudima ušlo u kuće, odrona ima na sve strane. Potok je još uvijek aktivan, nestalo je vode jer je pukla cijev, glavna cesta je zatvorena radi odrona tako da kruh jutros nije stigao – ističu stanovnici Trstenika.

Predsjednik Mjesnog odbora Trstenik Petar Šegedin za DuList je kazao kako se mjesto trenutno rasčišćava i potvrdio je kako je zbog puknuća cijevi mjesto bez vode.

– Mi ćemo kroz današnji dan sanirati stanje, ali ovo će se događati od kiše do kiše. Uništavaju se suhozidi u bujica to kamenje nanosi prema mjestu. Potreban je dugoročan plan sanacije – rekao je Šegedin.

Kazao je kako će prve korake poduzeti sami stanovnici i Općina, ali kako već neko vrijeme ‘vode rat’ s državnim institucijama, a ni Županija im još konkretno nije pomogla.

– Svi nešto sastanče i dogovaraju, crtaju projekte, prebacuju odgovornost, a kad bi neke stvari poduzeli odmah nama bi puno pomoglo. Na primjer, spuštanje vodovodne cijevi sve do mora i produbljenje korita na ušću. Paralelno s tim trebalo bi sanirati korito kroz polje i kroz mjesto. Za to bi trebalo najviše tjedan dana. Nisam građevinar, ali znam gdje je problem i što treba poduzeti – istaknuo je Šegedin.

Kako saznajemo, zbog popravka vodovodne cijevi, ali i dalekovoda koji vire iz zemlje, jedno vrijeme Trstenik će biti i bez struje. Šteta se okvirno procjenjuje na najmanje 100 000 kuna.

FOTO: Help Pelješac

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist