Kultura

FOTO Božićeve fotografije o planinama i ljudima što pod njima žive

Himalaja Stipe Božića

“Himalaja Stipe Božića” naziv je izložbe koja je večeras otvorena u žitnici Rupe zahvaljujući suradnji Dubrovačkih muzeja, Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ – Zmajskog stola Dubrovnik i Etnografskog muzeja u Splitu.

Riječ je o autorskoj izložbi proslavljenog hrvatskog alpinista i člana splitskog Zmajskog stola Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ Stipe Božića, koja je prvi put predstavljena u Etnografskom muzeju u Splitu 2013. godine.

– Izložba obuhvaća autorske fotografije Stipe Božića snimljene tijekom penjanja na najviše planinske vrhove Himalaje, ali i alpinistička pomagala te različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je donio sa svojih ekspedicijskih putovanja. Osim toga, posjetitelji mogu vidjeti i kratki film snimljen na jednom od Božićevih putovanja na Himalaju. Božićeva nam izložba donosi etnološki, odnosno kulturološko-antropološki aspekt Himalaje – ističe kustosica izložbe Ivana Vuković iz Etnografskog muzeja u Splitu.
Vrhovi Himalaje čine najveći gorski lanac na svijetu. U blagom neprekinutom luku protežu se gotovo 3000 kilometara, od istoka prema zapadu, između Brahmaputre i Inda, u prosječnoj širini od 160 kilometara. To je prirodna prepreka između vrućih indijskih ravnica na jugu i tibetanske visoravni na sjeveru. Tisuće vrhova Himalaje barijera su između dviju velikih civilizacija koje su prožete religioznim naslijeđem, hinduizma na jugu i budizma na sjeveru. Te dvije religije okosnice su bogate istočnjačke kulture čiji korijeni sežu više od 1500 godina prije Krista. Za sve narode što žive u podnožju, vrhovi Himalaja su sveta mjesta, staništa bogova i demona.

Putujući najzabačenijim krajevima Nepala, Tibeta, Pakistana i Afganistana Stipe Božić je snimio na stotine fascinantnih fotografija koje govore o planinama i ljudima što pod njima žive. To su fotografije s puta prema najvišim vrhovima svijeta, primjerice, s hodočašća oko svete planine Kailash ili iz divljih predjela Karakoruma i Hindukusha, koje prikazuju težak, ali ujedno i skladan suživot tamošnjih stanovnika i prirode.

U sklopu otvorenja izložbe Stipe Božić održao je i predavanje o svojim putovanjima koja su rezultirala izložbom. Izložba ostaje otvorena do 23. studenoga.

Pročitajte još

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović