Aktualno

FOTO Biskup krizmao dva dubrovačka zatvorenika

FOTO Biskup krizmao dva dubrovačka zatvorenika

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je na Uskrs 5. travnja jutarnju misu služio u dubrovačkom zatvoru u koncelebraciji s kapelanom za osobe lišene slobode mr. don Marinkom Šljivićem, te tijekom tog misnog slavlja dvojici zatvorenika podijelio sakrament krizme.

U propovijedi je kazao da je „Uskrs potvrda da Veliki petak s onom logikom koju je sadržavao, logikom ljubavi prema nama do kraja, ima smisla“, te da „ima smisla kad te netko udari po obrazu okrenuti i drugi, a ne uzvratiti istom mjestom. Da ima smisla ljubiti neprijatelje, da ima smisla činiti dobro!“ Kazao je da je ta logika drugačija od logike svijeta koja je na Veliki petak u smrti Isusa Krista poražena. Naglasio je da je važno ne samo povjerovati tome, već da je potrebno u skladu s tom logikom i živjeti: „Naš život ne može biti život starog čovjeka, čovjeka kojeg vodi logika ovog svijeta, nego moramo postati ljudi koji žive tom logikom Isusa Krista, koji ne govore samo o blaženstvima, nego blaženstva žive, koji ne govore samo o ljubavi, nego ljubav žive, ne govore samo o poniznosti, nego žive ponizno, koji ne govore samo o služenju, nego doista sebe stavljaju na raspolaganje drugima i služe, ako je potrebno sve do smrti.“ Naglasio je da Isus ostavlja „pomoć“ na tom putu, a riječ je o Duhu Svetomu koji pomaže čovjeku da živi na drugačiji način, jer ako se nastavi starim putem „onda mi samo kažemo da vjerujemo, ali zapravo ne vjerujemo“.

Euharistijskom slavlju prisustvovalo je tridesetak zatvorenika i djelatnici zatvora na čelu s upraviteljem Zlatkom Karačićem koji je zahvalio biskupu na dolasku, čestitao dvojici krizmanika što su „dostigli cjelovitost sakramenata kršćanske inicijacije.“, te svima čestitao Uskrs.

Zatvorenicima su na kraju podijeljeni prigodni pokloni. Cijelo misno slavlje svojom pjesmom je animirao zbor iz Župe sv. Križa u Gružu.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija