Zanimljivosti

FOTO Apel sa Žarkovice: Dosta nam je!

FOTO Apel sa Žarkovice: Dosta nam je!

U popodnevim satima Nove godine Stradunom se pročuo lavež pasa. Razlog – prosvjed protiv dugogodišnje nebrige Grada Dubrovnika prema Skloništu za napuštene životinje na Žarkovici.

Brojni Dubrovčani i njihovi kućni ljubimci okupili su se s jedinom namjerom – poslati jasnu poruku gradonačelniku Andru Vlahušiću – Dosta nam je!

– Nakon trinaest godina rada i truda da po pitanju životinja ovaj grad napravimo civiliziranim, odlučili smo da nam je stvarno dobro. Već trinaest godina molimo da se napravi azil, da se Grad počne brinuti o svojim životinjama, ali nitko nas ne sluša niti nas itko shvaća ozbiljno. Od 2007. godine Zakon nalaže da se napravi novo sklonište za životinje, odnosno da svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje sklonište. Naš grad pravi karting staze, ulaže u graste na palama, u skate parkove i različite druge stvari za koje mislimo da nisu prioriteti. Prioriteti su dječji vrtići, dom za beskućnike. Ali kad vidimo da se to ne radi, a rade ove prve, onda smo ljuti do besvjesti i kažemo: Dosta je! – kazala je tom prilikom predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik Anica Sambrailo.

Sambrailo je upozorila kako će od današnjeg dana svi pozivi vezani za životinje biti preusmjereni na Gradsku upravu, gradonačelnika i komunalne službe, a ukoliko u roku od mjesec dana ne vide da se stvari pokreću poduzet će i drastičnije mjere.

– Još razmišljamo o tome. Pitamo se, može li u jednom trenutku na Stradunu biti tristo divnih i pitomih pasa, lijepih, steriliziranih i dobro uhranjenih mačaka. O njima netko brine. Treba li u jednom trenutku zagušiti grad s njegovim životinjama i reći: pogledajte ove divne i pitome životinje! Ovo su vaše životinje, a ne od Društva za zaštitu životinja – istakla je Sambrailo.

– Mi nismo komunalno poduzeće, nego volonteri koji imaju svoje poslove i obitelji, a za dobrobit grada, građana i životinja 24 sata radimo gore. Ne tražimo od Grada da nam kaže 'Hvala', da nam refundira sredstva ili ne znam što. Samo tražimo siguran dom za napuštene životinje, a ujedno i mir građanima, koji neće imati nikakvog problema s napuštenim životinjama – apelirala je Sambrailo, koja kao prvi konkretan korak Grada Dubrovnika očekuje žurnu sanaciju postojećih objekata na Žarkovici te zapošljavanje ljudi.

– Gradonačelnik ponovno traži zemljište jer im ono koje je bivša gradonačelnica dodijelila, po njegovom sudu, nije u redu. Dok se napravi azil opet ćemo čekati godinama, stoga sanacija mora biti hitna. Ovo je postalo neizdrživo, graniči s ludilom, i fizički i emocionalno i financijski smo na rubu snaga. Još uvijek molimo i apeliram, klečimo… Sve što treba. Ali vrijeme je da se ovo završi – dodala je Sambrailo.

Inače, druželjubivi najbolji čovjekovi prijatelji spremno su nam pozirali i ponijeli se kao pravi ambasadori bezuvjetne ljubavi koje nam životinje pružaju. Na redu je gradonačelnik, koji ne smije ostati nijem na apel šapica sa Žarkovice.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist