Aktualno

FOTO/25. OBLJETNICA OBRANE GRADA ‘Bio je to dan kad je svijet shvatio što se uistinu događa u Hrvatskoj’

FOTO/25. OBLJETNICA OBRANE GRADA 'Bio je to dan kad je svijet shvatio što se uistinu događa u Hrvatskoj'

Povodom 25. obljetnice obrane Dubrovnika danas je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila vijence i zapaljene svijeće uz molitvu kod Spomen Križa na Srđu za sve poginule branitelje i civile.

– Svi se prisjećamo tog dana, 6. prosinca 1991. godine koji je bio iznimno težak dan, ne samo ovdje u Dubrovniku nego kod svih nas u Hrvatskoj koji smo suosjećali, koji smo mislili na Dubrovnik i molili se za njegovo oslobođenje. Isto tako, bio je to slavan dan kada su dubrovački branitelji pokazali domoljublje i onaj prkos i ponos da želja za slobodnom Hrvatskom može nadvladati neprijatelja, pa čak i onog jačeg – istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je napomenula kako je to u konačnici bio dan kada je svijet shvatio što se zapravo događa u Hrvatskoj, nakon napada na Vukovar i divljačkih, zločinačkih napada na Dubrovnik.

– Dubrovački branitelji i izvjestitelji koji su slali slike u svijet pomogli su da prodre istina o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, pomogli su proslaviti tu našu hrvatsku vojsku i sve koji su branili Dubrovnik i na tome smo im duboko zahvalni – rekla je Predsjednica.

Vijence su položili i predstavnici Grada, Županije i braniteljskih udruga. Ministar obrane Damir Krstičević napomenuo je kako je na ovim proistorima proveo gotovo godinu dana sa Prvom gardijskom brigadom.

– Iznimno sam vezan i koristim ovu prigodu za zahvalnost hrabrim hrvatskim braniteljima, na poseban način obiteljima poginulih branitelja, ali i onima živima koji i danas, 25 god poslije zajedno s nama odaju počast, poštovanje i priznanje na žrtvi za slobodu Domovine – istaknuo je ministar.

Gradonačelnik Andro Vlahušić napomenuo je kako je Dubrovnik pobijedio u ratu, a isto tako pobjeđuje i u miru.

– Zahvalio bih se apsolutno svim ljudima, braniteljima i svim onim koji su tada vrlo hrabro, ne samo obranili nego i ugasili požar u svome gradu. Materijalna šteta nikad nije utvrđena, a još manje naplaćena, pravda na Međunarodnom sudu još nije zadovoljena za sve ono što je Dubrovnik i cijeli jug Hrvatske pretrpio – istaknuo je gradonačelnik.

 

Pročitajte još

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

BLAGDAN JE SV. JOSIPA Tate, sretan vam vaš dan!

Dulist

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist