Kultura

Filipecova maestralna izvedba Liszta

Filipecova maestralna izvedba Liszta

Jedan od najboljih hrvatskih pijanista, Riječanin s pariškom adresom, Goran Filipec, nastupio je sinoć, 8. kolovoza na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama, priredivši festivalskoj publici recital Soirée Franz Liszt u atriju Kneževa dvora.

Laureat Društva Ferenz Liszt iz Budimpešte Goran Filipec pripada glazbenicima koji u svakoj prilici osvajaju srca publike i međunarodne kritike, a posljednji je put u Dubrovniku nastupio 2003. godine. Ovaj vrsni umjetnik u Dvoru je sinoć izveo Lisztova Četiri zaboravljena valcera te Dante sonatu koja je jedna od tehnički najzahtjevnijih Lisztovih djela, čime je zaslužio gromoglasni pljesak festivalske publike. U drugom dijelu koncerta Filipec je izveo Lisztovu klavirsku parafrazu Miserere iz Verdijeve opere Trubadur te ciklus od šest Grandes études de Paganini koje je Liszt napisao nadahnutih Paganinijevim umijećem, a spadaju u najzahtjevnije skladbe cjelokupne pijanističke literature. Festivalska publika virtuoznu je izvedbu popratila s ovacijama, a lijepu koncertnu večer Filipec je završio glazbenim dodatkom za oduševljenu publiku.

Goran Filipec, kao suvereni glazbenik žestoke energije i profilirane umjetničke osobnosti, njeguje osobitu sklonost prema klasičnom i romantičnom repertoaru te djelima izraženog virtuoziteta. Studirao je na Konzervatoriju u Moskvi, na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu te na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji stekavši tako značajno međunarodno iskustvo osnaženo najvišim nagradama na brojnim međunarodnim natjecanjima (Franz Liszt – Premio Mario Zanfi, Concurso de Parnassos, José Iturbi International Music Competition et Gabala International Piano Competition).

Studirao je s pedagozima kao sto su Naum Grubert, Oxana Yablonskaya, Natalia Trull i Evgeny Zarafiants, ali voli reći da njegovi učitelji bili i glazbenici s kojima se nikad nije uspio sresti, poput Franza Liszta, Ferruccia Busonija, Ignaza Friedmana ili pak tenora Beniamina Giglia. Trenutačno priprema doktorat na Pariškom nacionalnom konzervatoriju i Sveučilištu Paris-Sorbonne, s temom Paganinijevog naslijeđa u repertoaru za glasovir.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist