Aktualno

FCEM Žene su istinski pokretači gospodarstva

FCEM Žene su istinski pokretači gospodarstva

U Dubrovniku se u hotelu Valamar Lacroma održava svjetski skup međunarodne udruge poslovnih žena „FCEM“ pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Iva Josipovića.

Tokom trodnevnog skupa, čija je tema „Korištenje komparativnih prednosti u postizanju konkurentnosti“, iskustva razmjenjuje više od 100 članica iz 30 zemalja svijeta. Domaćin i organizator ovog svjetskog skupa su FCEM i Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG. U sklopu ove konferencije GTF –a udruga za jednakost spolova predstavlja se i 1. sajam ženskog poduzetništva jugoistočne Europe. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinare.
Na Sajmu sudjeluje više od 100 sudionika: žene poduzetnice, predstavnici udruga poslovnih žena i gospodarskih komora iz 9 zemalja uključenih u ovaj projekt (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Srbija i Turska) i predstavnici iz Bugarske.
– Ovo je rezultat zajedničkog rada FCEM-a, zahvaljujemo se što nam je ukazala čast da budemo domaćini ovakvog skupa. FCEM-a broji članice 180 zemalja svijeta- rekla je Terezina Orlić predsjednica organizacijskog odbora najavivši panel raspravu „KORIŠTENJE KOMPARATIVNIH PREDNOSTI U POSTIZANJU KONKURENTNOSTI“ koja će se održati danas u hotel Lacromi, s početkom u 16 sati. Voditelj panela je novinar Mislav Togonal, a sudionice panela su Jany Hansal, voditeljica Udruge Deša, Zdenka Lončar, pomoćnica Ministra poduzetništva i obrta RH, Tina Lee Odinsky Zec, voditeljica Centra za inovacije i poduzetništvo ZŠEM, Ljerka Puljić, starija izvršna direktorica tvrtke Agrokor, Jadranka Radovanić, predsjednica HGK Split i jedna od osnivačica Kruga, Mary Ann Rukavina Cipetić, izvršna direktorica Regionalnog centra za jednakost spolova GTF.

– Članice smo brojnih međunarodnih organizacija i ponosne smo što smo dobile organizaciju jednog ovakvog skupa u Hrvatskoj. Također smo i koordinatori za prijem članica JI Europe za FCEM. Danas primamo Srbiju, Albaniju, Kosovo, BIH i Crnu Goru što nam je veliki uspjeh a dobili smo i pohvalu FCEM-u i GTF-a. Bile smo vrlo radne, i nadam se da će biti uspješan današnji okrugli stol koji je Terezina najavila – rekla je predsjednica Kruga Sofija Šmitra.

Mary Ann Rukavina Cipetic – direktorica GTF-a, pozdravila je okupljene novinare te istaknula kako GTF djeluje u 13 zemalja još od 1999 . kada je nastao u okviru pakta o stabilnosti. Mary Ann Rukavina Cipetic je napomenula kako su svojim djelovanjem dokazali da kada se žene udruže s pametnim i sposobnim muškarcima mogu zajedno mijenjati svijet.
– Činimo to i u Dubrovniku, u sklopu Sajma ženskog poduzetništva, žene iz regije se po prvi puta udružuju i predstavljaju zajedno sa svojim komorama 9 zemalja JI te predstavljaju dio projekta koji djeluje kao inicijativa za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Europi – dodala je i posebno naglasila kako Sajam ne okuplja žene jer su marginalizirane, teže dolaze do mjesta odlučivanja u kapitala i nailaze na više prepreka, nego upravo zato što unatoč svemu tome, žene su ustrajnije i pružaju primjer motivacije, te su prepoznate kao istinski pokretač gospodarstava.

Laura Fratti Gucci , predsjednica FCEM-a istaknula je kako FCEM novim članicama nudi mogućnost međunarodne suradnje i razmjene iskustava.
– Naša organizacija traje 62 godine i okuplja oko 120 zemalja i bavimo se pitanjima žena u ekonomiji, zdravstvu, miješamo i različite zemlje i zadovoljsto nam je povezati zemlje koje su boljeg imovinskog stanja i onih u razvoju. Naš zadatak je implementirati sva iskustva svih zemalja koje surađuju i posebno nemamo vremena za trošenje vremena i novaca – rekla je Laura Fratti Gucci.
Ljudima koji su tek završili školovanje nudi mogućnost mentorstva. Pozdravila je nove članice iz Jugoistoćne Europe koje će se danas priključiti FCEM-u. FCEM se u zadnje vrijeme usmjerio na financiranje start upova u suradnji sa sveučilistima, te će najbolje projekte prezentirati i nagraditi 2015. u Italiji.

Sajam je otvorio zamjenik ministra poduzetništva i obrta, Dražen Pros, koji je istaknuo kako je žensko poduzetništvo u Hrvatskoj prepoznato prije 10-ak godina, kada je MINPO počelo aktivno sudjelovati u jačanju i razvijanju ženskog poduzetništva kroz 4 osnovna područja: sustav bespovratnih potpora, drugi dio je usmjeren na mjere i posebne programe posebno kreirane za žensko poduzetništvo, olakšan pristup financijama i posebne kreditne linije i jamstvene programe. Treće područje je usmjereno na učenje u poduzetništvu žena, a zadnje područje je usmjereno na umrežavanja kroz klastere, zadruge i upravo sajmove ovakvog tipa na kojima žene mogu razmjenjivati iskustva. Pros je istaknuo veliku spremnost žena da svoje ideje konkretno pretvore u djelatnost te da preuzmu rizik i odgovornost za provođenje svojih projekata. Hrvatska je dobila treće mjesto po pitanju kvalitetnih kreditnih linija za sufinanciranje ženskog, poduzetništva u konkurenciji od 30-ak zemalja regije i Europske Unije što je dodatno potvrdilo njenu lidersku poziciju – zaključio je.

 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist