Grad

Evo po čijem će radu izgraditi 93 milijuna eura vrijedan terminal u Gružu

Evo po čijem će radu izgraditi 93 milijuna eura vrijedan terminal u Gružu

Po izboru međunarodnog žirija prvu nagradu za izgled budućeg terminala za brodove na kružnim putovanjima u luci Gruž u Dubrovniku, projekta vrijednog 93 milijuna eura, dobio je Alfred Michael Schluder, objavljeno je u četvrtak na stranicama Društva arhitekata Zagreb.
Alfred Michael Schluder će za rad po šifrom ”09” dobiti 248 tisuća kuna. Drugoplasirani je rad po šifrom ”06”, autora Katušić Kocbek Arhitekti d.o.o. za što je predviđena nagrada od 155 tisuća kuna. Na trećem mjestu uz nagradu od 93 tisuće kuna je rad pod šifrom ”13”, autora Miroslava Genga i Tina Svena Franića, uz suradnike Mateju Markešić, Tomu Relić te Doru Sipinu, a četvrto mjesto vrijedno vrijedno 74 400 kuna pripalo je radu pod šifrom ”16”, autora Tower 151 Architects – Zagreb d.o.o. Na petom mjestu ocijenjen je rad pod šifrom ”19” autora Rubing projekt j.d.o.o., a novčana nagrada iznosi 49 600 kuna. Na natječaj je u propisanom roku pristiglo 20 radova, a ocijenjivački žiri činili su Branko Kincl, Andro Vlahušić (gradonačelnik Dubrovnika), Jean-Pierre Enjolras, Iva Gredelj, Gulsun Saglamer, Nikola Popić te Dražen Pejković.
Terminal će graditi francusko-turski kozorcij Dubrovnik International Cruise Port Investment. U njegovom sastavu su francuska grupa Bouygues Batiment International, kojoj je osnovni posao građevinarstvo, te turska grupa Global Liman Isletmeleri A.S., specijalizirana za razvoj i upravljanje cruise i trgovačkim lukama.
Budući koncesionar prostor u Luci Gruž dobit će na 40 godina, s tim da neće samo gospodariti tim prostorom, već će ga najprije trebati i izgraditi, a investicija se procjenjuje na više od 93 milijuna eura.
Na obuhvatu od oko 25 tisuća metara četvornih bit će smješten terminal za brodove na kružnim putovanjima, trgovački centar, prostor za parking 700-tinjak vozila te novi kolodvor za autobuse. Vrijednost koncesije procjenjuje se na oko 750 milijuna eura.
Gradnja bi trebala početi koncem ove godine, a realno je za očekivati da luka u punoj funkciji bude 2019. godine.
Ravnatelj Lučke Uprave Dubrovnik Antun Asić, predsjednik Uprave Dubrovnik International Cruise Port Investment Arpak Demircan te član Uprave Dragos Victor Stefanescu potpisali su u veljači u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Predugovor Ugovoru o koncesiji za gradnju i korištenje Putničkog terminala Gruž, dok krajnji rok za potpisivanje ugovora istječe u listopadu 2017. godine.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist