Županija

Evo kako će se zaštititi riječna kornjača!

Evo kako će se zaštititi riječna kornjača!

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) sufinancirat će projekt „Zaštita riječne kornjače Mauremys rivulata“ u iznosu od 80 posto procijenjenih i opravdanih troškova, temeljem Ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda u sufinanciranju troškova projekta „Zaštita riječne kornjače Mauremys rivulata“, davanjem sredstava pomoći.

Ukupni troškovi projekta iznose 69.537,00 kuna, dok će FZOEU-a sufinancirati 55.629,00 kuna, odnosno 80 posto.
Jedan od glavnih ciljeva spomenutog projekta, kojeg Javna ustanova provodi u suradnji s Hrvatskim herpetološkim društvom (HYLA-om) od 2012.god. je populacijsko istraživanje riječne kornjače koja je u Hrvatskoj prisutna samo na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Istraživanje obuhvaća:
– Određivanje brojnosti populacije i povezanost među lokvama;
– Mjerenje fizikalnih parametara okoliša;
– Istraživanje reproduktivnih značajki;
– Reviziju monitoring programa za riječnu kornjaču.

Zbog nedostatka znanja o fiziološkim značajkama ove vrste, projektom se planira provođenje detaljnih istraživanja u svrhu dobivanja potrebnih informacija o populaciji riječne kornjače kako bi se ista zaštitila i očuvala.

Riječna kornjača zaštićena je temeljem Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13) i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama (NN 114/13), te je uvrštena u Crvenom popisu ugroženih biljaka i životinja Republike Hrvatske.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist