Natrag
27.6.2017 17:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

LABIN ART EXPRESS ‘Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije’

LABIN ART EXPRESS ‘Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije’

Podijelite:
When:
20.6.2017 @ 09:00 – 20:00 Europe/Zagreb Timezone
2017-06-20T09:00:00+02:00
2017-06-20T20:00:00+02:00
Where:
Art radionica Lazareti
Ulica Frana Supila
20000 Dubrovnik

‘Rudnici kulture’ („Mines of Culture“) projekt je međunarodne, inter-regionalne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenut 2013. uz potporu European Cultural Foundation (ECF), Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavljen 2014.-2017. uz potporu Zaklade ‘Kultura nova’, Istarske županije, Ministarstva kulture te u dva navrata i Grada Labina.
Prva faza dovršena je prošle godine osnivanjem udruge ‘Rudnici kulture – regionalna suradnička platforma’ sa sjedištem u Labinu, od strane: L.A.E. XXI, Labin i Polygon, Zagreb (HR), Manifest, Prijedor (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Remont (Srbija), Loke Studio, Izlake i Delavski Dom Trbovlje (Slovenija), Kult-Tranzen, Strumica (Makedonija) i Kosova në Lëvizje (Kosovo u pokretu), Priština (Kosovo).
Do sada je obavljeno istraživanje te prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima u na teritoriju bivše države (dostupno na web portalu www.rudnicikulture.com), objavljena je monografija ‘Rudnici kulture’ i istoimena brošura – vodič kroz rudarsku baštinu od Slovenije do Makedonije, realizirane su tri izložbene turneje koje su obuhvatile 14 uglavnom bivših ili još uvijek aktivnih rudarskih lokaliteta i mjesta mjesta – Labin, Pula (Hrvatska), Trbovlje, Idrija (Slovenija), Boljevac, Aleksinac, Beograd i Majdanpek (Srbija), Prijedor, Banovići (BiH), Mojkovac (Crna Gora), Strumica (Makedonija), Prizren, Priština (Kosovo) – s postavom radova suvremenih umjetnika iz svih do sada uključenih zemalja.
Zagovaračkim aktivnostima te razmjenom znanja, iskustava i dobre prakse putem predavanja, radionice, tribine,… te posebno web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio nekoliko desetaka tisuća građana, prvenstveno na 20-tak bivših rudarskih lokaliteta, ali i širu javnost.
U idućoj fazi planira se stabilizacija te proširenje platforme s novim članicama, ali i njeno širenje na ostale zemlje jugoistočne Europe u svrhu izrade i prijave zajedničkih projekata na razne EU natječaje. Tijekom o.g. biti će izdano drugo, prošireno izdanje monografije na engleskom jeziku, dovršen dokumentarni video o projektu, pripremljen inicijalni prijedlog rute rudarske baštine u jugoistočnoj Europi kao ‘Europske kulturne rute’, a biti će provedene i prve projektne aktivnosti u Albaniji u suradnji s novim partnerom i članom platforme Qendra URA (URA Center), Tirana.
Izložba ‘Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije’, jedna od najatraktivnijih komunikacijskih aktivnosti projekta, ove će se godine predstaviti i široj hrvatskoj javnosti, u sklopu programa ‘Clubture – Hr: Programska razmjena i suradnja’ za 2017., kulturne mreže Savez udruga KLUBTURA. Izložbena ‘Clubture’ turneja započet će u Dubrovniku (Galerija Otok, 9.-24. lipanj), nastavlja se u Splitu (Klub mladih, 7.-14. srpanj ) i završava u Čakovcu (Klub Prostor – ‘CeZam’, listopad 2017.).
Selektor i autor koncepta izložbe ‘Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije’ je Branko Franceschi, dok je za postav izložbi zadužen Damir Stojnić (L.A.E. XXI).

Popis umjetnika i radova:
1. Autopsia (Srbija/CZ), ‘Steel Book’ – poliptih (metalni objekt)
2. Metal Guru (HR), ‘HERO XXI – Underground City’ – video rad
3. Dario Šolman (HR), ‘Starcity’ – animirani film i serija 3D crteža
4. Laibach (Slovenija), ‘Instrumentality of the State Machine’ – triptih (offset print na papiru)
5. Vladimir Knežević (BiH), ‘King and Queen’ – metalna skulptura
6. Mladen Miljanović (BiH), ‘Cosa nostra’ – dokumentarni video performansa
7. Irena Lagator Pejović (Crna Gora), ‘Equation Function’ – instalacija
8. Nikola Pijanmanov (Makedonija), ‘Nailed Windows’ – slika (miješana tehnika na drvu)
9. Alban Muja (Kosovo), ‘HOTel’ – instalacija*

*Zbog velikih dimenzija te administrativno-carinskih problema vezanih za privremeni uvoz s Kosova, rad još uvijek nije stigao u Hrvatsku te nije sigurno da će biti u postavu sve tri izložbe u sklopu ‘Clubture’ turneje.
Tijekom trajanja izložbe bit će organizirana i projekcija(e) dokumentarnog filma ‘Stara škola kapitalizma’ Želimira Žilnika (Srbija).
Nositelj projekta: Labin Art Express XXI (lae@pu.t-com.hr / www.lae.hr )
Partneri: SU Klubtura, Zagreb; Art radionica Lazareti, Dubrovnik; Platforma 9.81, Split; ACT Grupa, Čakovec
Donatori: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada ‘Kultura nova’, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja

Komentari


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana