Natrag
26.5.2017 09:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

Josip Škerlj i Vedran Grabovac – ‘Slatko brijeme od prolitja’

Josip Škerlj i Vedran Grabovac – ‘Slatko brijeme od prolitja’

Podijelite:
When:
21.4.2017 @ 09:00 – 20:30 Europe/Zagreb Timezone
2017-04-21T09:00:00+02:00
2017-04-21T20:30:00+02:00
Where:
Dom Marina Držića
Široka ulica
20000 Dubrovnik

Izložba crteža i skulptura dubrovačkih slikara Josipa Škerlja i Vedrana Grabovca otvorit će se u Domu Marina Držića u petak 7. travnja 2017. u 19 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.
Izložbu čini osam crteža Josipa Škerlja rađenih u tehnici tuša i tempere na papiru i pet drvenih skulptura Vedrana Grabovca. Umjetnici su svojim radovima uspješno odgovorili na temu Držića te su uspjeli proniknuti i osuvremeniti misaonu i životnu viziju Držićevih sanjarskih pogleda na čovjeka i svijet koji ga okružuje kroz likovnu slikarsku i skulpturalnu interpretaciju. Radovi koje na ovoj izložbi predstavljaju Josip Škerlj i Vedran Grabovac svojom vizualnom i intelektualnom atraktivnošću predstavljaju izuzetan doprinos Marinu Držiću kao neiscrpnoj temi naše kulture.
Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: ‘Promišljenim iščitavanjem Držićeva opusa i oslikavanjem pojedinih likova, simbola i pojmova, Josip Škerlj oblikovao je ciklus od osam crteža tehnikom tuša i tempere na papiru, kroz koje je sintetizirao najvažnije postulate renesansne filozofije o čovjeku i njegovim karakternim osobinama ostvarivši visoku razinu interpretacije kombinirajući izravnost motiva s metaforama ideja i koncepata. Naime, sve ih povezuje isti krug glavnih tema i temeljnih interesa: odnos fikcije i zbilje, odnos dobra i zla, te proturječnosti na kojima je zasnovana ljudska egzistencija kao i smiješno u tragičnome i tragično u smiješnome. (…) O tome koliko je Držić zaista suvremen i koliko se umjetnici trude barem na trenutak ‘oživjeti’ pojedine likove njegovih komediografskih uspješnica svjedoče skulpture dubrovačkog slikara Vedrana Grabovca koji je radeći s malo materijala na svjetlo dana iznjedrio likove koji nas (ponovno) podsjećaju na kazališne situacije iz Držićeve komedije Dundo Maroje. Minimalistički obrađene s ponekom nježnom linijskom strukturom, živahne i duhovite, skulpture ne odaju mnogo na razini naracije već zahtijevaju puko uživanje u njihovoj igri.’
Josip Škerlj rođen je u Dubrovniku 1941. godine gdje je za¬vršio osnovnu i srednju školu i gdje je od Koste Strajnića dobio prve poduke o slikarstvu. Na Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisao se 1961. godine. Diplomirao je u klasi Otona Postružnika 1965. godine. Po završetku studija vratio se u Dubrovnik i zaposlio se kao na¬stavnik likovnog odgoja. Uz slikanje bavi se pisanjem proze i poezije. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i sku¬pnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Du¬brovniku.
Vedran Grabovac rođen je 1950. godine u Dubrovniku. Sli¬karstvom se bavi od mladosti i edukaciju dobiva od dubro¬vačkog slikara Josipa Škerlja te od Koste Strajnića. Počinje izlagati na samostalnim i skupnim izložbama od 1967. go¬dine do danas, u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Dubrov¬niku.

Komentari


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana