DuList IN

EUROPSKI TJEDAN ROBOTIKE Na RIT-u predavanje o ‘Arduino’ robotima!

Arduino roboti predavanje RIT

Europski tjedan robotike obilježava se diljem Europe od 24. do 30. studenog, a povodom toga, danas je na Rochester Institute of Tehnology održano zanimljivo predavanje na temu ‘Arduino roboti’.

Ovaj, treći događaj po redu u sklopu tjedna robotike, rezultat je suradnje Rochester Institute of Technology, RIT Croatia i Informatičkog kluba Futura.

Kako bi se istraživanje i razvoj na području robotike približili širokoj populaciji, 2011. godine je prvi puta organiziran događaj pod nazivom Europski tjedan robotike. Inicijativu je pokrenula zajednica European Robotics Community, a znanstveno-obrazovne ustanove i različite organizacije odazvale su se i sudjelovale u ovom događaju diljem Europe. Od samog početka, glavna ideja vodilja je zainteresirati učenike i studente za obrazovanje i zaposlenje u znanosti, inženjerstvu, tehnologiji i matematici te ih upoznati s trenutnim stanjem u znanosti i razvoju na području robotike. 2013. godine u ovom projektu organizirana su 334 različita događaja u 24 zemlje na kojima je sudjelovalo više od 55 000 sudionika.

Arduino robot ima dva procesora, jedan za svaku od ploča. ‘Motor ploča’ upravlja motorima, dok ‘Kontrolna ploča’ čita senzore i odlučuje o ponačanju robota.

Programiranje robota je slično kao i programiranje bilo koje druge Arduino ploče, iako najviše liči na programiranje Leonardo ploča, jer su zasnovane na istom čipu. Procesori na obe ploče imaju ugrađenu USB komunikaciju, što omogućuje robotu da se nakon povezivanja sa kompjuterom pojavi kao dodatni virtualni (CDC) serijski/COM port.

Druga dva događaja odvila su se 25. studenog u Informatičkom klubu Futura (radionica robotike) te u Lazaretima (izložba ‘Rukama složeno’ s izloškom raskrižja Ilijina Glavica sa semaforima koje su konstruirali i isprogramirali polaznici Futurinih radionica).

Više o Europskom tjednu robotike pročitajte na njihovim službenim stranicama.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović