Kultura

“EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE” Raspisan natječaj za dizajn vizualnog identiteta

Grad iz zraka

Grad Dubrovnik danas je objavio javni natječaj za dizajn vizualnog identiteta kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Na natječaju mogu sudjelovati profesionalni dizajneri – samostalni autori ili interdisciplinarni kreativni timovi. Članovi tima koji nisu predstavnici tima ne moraju biti dizajneri, a predstavnik interdisciplinarnog kreativnog tima mora biti dizajner.

Svrha je natječaja dobivanje kvalitetnog stručno projektiranog vizualnog identiteta kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Natječajni radovi trebaju na adresu Grada stići do petka, 19. prosinca u 16 sati.

Najbolji dizajn izabrat će do 24. prosinca Ocjenjivački sud u sastavu: Ana Hilje (Grad Dubrovnik, Upravni odjel za kulturu i baštinu), Ivana Medo Bogdanović (Dubrovačke ljetne igre), Orsat Franković (grafički dizajner), Zoran Đukić (grafički dizajner) te Gaella Gottwald (samostalna umjetnica).

Potom će 29. prosinca biti objavljeni rezultati natječaja, i to na stranici Grada Dubrovnika i Hrvatskog društva dizajnera (www.dizajn.hr).

Najbolji dizajn bit će nagrađen novčanom nagradom od 25.000 kuna.

 

Objašnjenje iz natječajne dokumentacije o temi natječaja:

„Povijesno smješten u „središte“, na Mediteran kao jedno od ishodišta Europe, Dubrovnik se danas zbog geopolitičke realnosti nalazi „na margini“. U procesu pripreme kandidature Dubrovnik želi prvenstveno pokrenuti i motivirati svoje kreativne potencijale na uspostavu dijaloga i održivo sustvaranje kako bi se postavili temelji za nužne promjene.

Promjena se, u tom kontekstu, može paralelno tumačiti kao sredstvo i cilj te kao proces i posljedica. U duhu preuzetih tradicionalnih identitetskih uzoraka Dubrovnika kao grada trgovaca i pomoraca, diplomata, umjetnika i putnika, tj. Grada drugdje – Grada svugdje, razmjena se nameće kao metoda dolaska do promjene, kojoj je višestranost odnosa imanentna i nosi niz napetosti kao dijelova šireg konteksta ili mreže raširene Europom.

Superponiranjem dvaju pojmova dobivamo sintagmu koncepta koji objedinjuje ciljeve i metodologiju: promjena razmjenom.

Sukladno tome, kandidatura Dubrovnika temelji se na četiri tematska stupa: osvajanje i preuzimanje javnog prostora, oslobađanje kreativne energije, redefiniranje identiteta te ponovno povezivanje Dubrovnika s Europom i svijetom.

U razdoblju do 2020. godine, u godini naslova i u razdoblju nakon završetka projekta Europske prijestolnice kulture, Dubrovnik se želi rekontekstualizirati promišljajući vlastiti identitet, otvarajući se onima koji u njemu žele stvarati i ostavljati trag oplemenjivanjem naslijeđene baštine pretvarajući grad u mjesto koje prepoznaje i stimulira suvremene kreativne potencijale.“

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist