Aktualno

EUROPEANA 1914-1918 Podijelite uspomene iz Prvog svjetskog rata

Palača Sponza Državni arhiv

Osobne priče, kao i uspomene iz Prvoga svjetskoga rata, koje su ostale skrivene tijekom 100 godina, dobivaju priliku postati globalno dostupne svima i sačuvane za buduće generacije.

Riječ je, naime, o jedinstvenom europskom projektu Europeana 1914-1918, kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata, a koji omogućuje i hrvatskim građanima direktno sudjelovanje u stvaranju europske kulturne građe o tom razdoblju. Fotografije, pisma, dnevnike, filmove ili zvučne zapise Dubrovčani mogu donijeti 19. i 20. prosinca u Državni arhiv u Dubrovniku. Stručnjaci iz arhiva profesionalno će digitalizirati materijale iz osobnih ostavština i zatim će ih Europeana objaviti na web stranici, Europeana 1914-1918. a Dubrovčani i dalje zadržavaju svoje uspomene.
Kako se navodi u priopćenju za javnost, svaka osobna priča, koja možda nikada nije bila ispričana izvan obitelji, podjednako je značajna za proučavanje događaja s ratnih bojišnica i iz svakodnevice. Zbog povijesnih i društvenih okolnosti u desetljećima nakon Prvog svjetskog rata, uspomene i priče brojnih vojnika iz Hrvatske ostale su neispričane ili zaboravljene, a Europeanin projekt upravo to može promijeniti.

Europeana je organizirala više od 150 događaja prikupljanja uspomena u 15 država diljem Europe od 2011., a ove godine, uključujući Hrvatsku, organizirat će ih još pet. Europeana 1914-1918 uključuje 400.000 rijetkih dokumenata digitaliziranih u 10 nacionalnih knjižnica, 660 sati jedinstvenog filmskog materijala koje su digitalizirali audiovizualni arhivi i više od 100.000 osobnih dokumenata i memorabilija od više od 10.000 sudionika rata, koje su donijeli članovi njihovih obitelji na brojna posebna događanja diljem Europe. Glavni partner projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo kulture.

Vrijedna obiteljska ostavština prikupljat će se i digitalizirati tijekom Dana prikupljanja uspomena koji se održavaju u pet gradova u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Osijeku, Koprivnici, Rijeci i Dubrovniku.

Oni koji ne mogu doći na Dane prikupljanja uspomena više informacija o tome kako sami mogu fotografirati, skenirati i staviti materijale na Europeanu, mogu pronaći na internetskim stranicama Europeana1914-1918.

Pročitajte još

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist