Politika

EUROIZBORI: Tomašić ‘razvalila’, Šuica prošla s 4 posto, Valjalo ‘izvisio’

Dubravka Šuica Tomšić Valjalo

Dubrovačko-neretvanska županija u idućem će petogodišnjem mandatu u Europskom parlamentu imati dva člana, jedan manje nego dosad.

Naime, kandidatkinje s liste HDZ-a i partnera, Ruža Tomašić i Dubravka Šuica, osigurale su mjesto u klupi Europskog parlamenta i u novom mandatu, do 2019. godine. Tomašić je do ‘plasmana’ u Bruxelles stigla s šestog mjesta na listi, i to preferencijalnim glasovima, s njih čak 98391.

Šuica je pak samim drugim mjestom na listi bila prilično sigurna u svoj prolaz, što se i potvrdilo. Skupila je 14012 glasova (4 posto ukupnog broja glasova), a zanimljivo je primijetiti kako je zamalo prvi ispod crte na istoj listi, Davor Ivo Stier (koji je ipak ušao u EU parlament), osvojio 24191 glas, deset tisuća više.

– Dojmovi su izvanredni. Očekivali smo dobar rezultat, rekli smo da ćemo ponoviti šest mandata od lani, ali ove godine u odnosu na lani je to apsolutna pobjeda. Za vrijeme, ali i prije kampanje s terena smo imali odgovor da su ljudi nezadovoljni ovom vlašću. Ovo je, između ostalog, odgovor vlasti, ali i priznanje našem dosadašnjem radu i svemu što je HDZ s partnerima dosad napravio – kazala je Šuica, dodavši kako je zasad riječ o neslužbenim rezultatima te kako očekuje i šesti mandat, što bi po njoj bila ‘velika pobjeda’.

SDP-ov dojučerašnji član Europskog parlamenta Oleg Valjalo po svemu sudeći ostaje bez tog mandata. On je naime u utrku krenuo sa šeste pozicije na listi, a dobio je tek 0,40 posto ukupnim broja glasova SDP-u. Ipak, kako se nositelj liste Neven Mimica vraća na funkciju europskog povjerenika, otvara se dodatno mjesto, pa ostaje pitanje hoće li ono pripasti IDS-ovcu Ivanu Jakovčiću ili SDP-ovcu Valjalu.

Ostala dva kandidata s juga Hrvatske, Denis Šešelj (A-HSP) i Đuro Lubura (Nacionalni Forum), također neće vidjeti Bruxelles.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist