Politika

EU IZBORI Hoće li opet nevažeći listići preći izborni prag i zašto?

Marijana Petir (HSS)

Potaknuta činjenicom da su nevažeći listići na prošlim izborima za EU parlament prešli izborni prag Marijana Petir, kandidatkinja HSS-a za zastupnicu u Europskom parlamentu, održala je danas u Zagrebu konferenciju za medije na kojoj je prezentirala rezultate ankete o poznavanju izbornog sustava za izbor zastupnika u Europski parlament provedene u Zagrebu.

Rezultati HSS-ove ankete za cijelu Hrvatsku biti će poznati do kraja tjedna.

Prošlo je 10 dana otkako je predsjednik RH raspisao izbore, ali hrvatske institucije i dalje šute, a tu se, prije svega, misli na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Želi se ukazati na činjenicu da je na prošlim izborima za EU parlament bilo 39.572 nevažećih glasačkih listića, odnosno 5,07 posto od onih koji su pristupili glasovanju.

– Ovi podaci su poražavajući za jednu europsku zemlju, a prije svega za njezine institucije koje nisu uputile birače u europska izborna pravila. Broj nevažećih listića na izborima za Hrvatski sabor, predsjedničkim izborima ili izborima za lokalnu i regionalnu samoupravu pa i na referendumima kretao se između 0,5 do najviše 2 posto. I izlaznost je bila sramotna ali za nju nisu krivi hrvatski građani, već političke elite – ističe se u priopćenju HSS-a.

– S obzirom na (ne)rad ove nesposobne Vlada, koja već 9 mjeseci puni europski proračun (dvije i pol milijarde kuna), a iz njega ne povlači ništa jer im ne radi softver, za očekivati je da hrvatski građani niti ove godine neće biti dovoljno informirani. Ured za informiranje Europskog parlamenta poduzima terensku aktivnost u Zadru, Šibeniku i Splitu i građane Hrvatske informira o izborima 25. svobnja. Možda gospođa Pusić misli da je to isključivo posao Ureda za informiranje Europskog parlamenta, DIP-a i GONG-a ili je ipak problem u Vladi koja nije osigurala sredstva u proračunu za crtane filmove kakvim su nas zabavljali na prošlim izborima – kažu HSS-ovci.

Građani koji žive u ruralnim sredinama su posebno zakinuti za informacije, do njih političke elite ne dolaze po glasove jer im nisu zanimljivi zbog male brojnosti i raspršenosti. Ti su građani i inače uskraćeni u kvaliteti života (društvena, socijalna i komunalna infrastruktura) koja se pravda nedostatkom sredstava u proračunu. HSS provodi anketu među građanima Hrvatske o poznavanju izbornog sustava za izbor zastupnika u Europski parlament. Na današnjoj konferenciji za medije prezentirani su rezultati ankete provedene u Zagrebu, a rezultati za cijelu Hrvatsku biti će poznati do kraja tjedna. Ukupno je anketirano 866 građana Zagreba, slučajnim uzorkom.

Ponovno je veliki broj ispitanika odgovorio kako neće izaći na izbore za EU parlament koji se održavaju 25. svibnja ove godine (njih 48,3 posto) i to najviše zbog toga što ih to ne zanima. Pa tako gotovo dvije trećine građana smatra da nema nikakve razlike u izborima za Europski parlament i izborima za Hrvatski sabor, a 81,1 posto Zagrepčana nije sigurno da može pojasniti preferencijalno glasovanje.

– Da ovo ministarstvo na čelu sa Vesnom Pusić, ali i sve druge mjerodavne institucije ponovno ne rade svoj posao i ne informiraju građane o važnosti EU izbora i modelu glasovanja misli više od 54 posto ispitanika koji su im dali prosječnu ocjenu 1,5 – stoji u prioćenju HSS-a.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist