Kultura

EPK Postajemo li Liverpool ili Maribor?

EPK Postajemo li Liverpool ili Maribor?

U jeku priprema za prvi krug kandidature Dubrovnika za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture dubrovačku političku scenu potresa kriza. Proračun za iduću godinu je upitan, a samim tim doveden je u pitanje i opstanak projekta. No, Nina Obuljen Koržinek, znanstvena suradnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose, vjeruje kako će se iznaći način da se projekt podrži.
– Ukoliko sve političke stranke i gradska uprava i dalje stoje iza odluke o kandidaturi Dubrovnika, a iz njihovih javnih nastupa vidi se da stoje, vjerujem da će se naći način da se projekt podrži logistički, financijski i politički. Određene tehničke poteškoće će se sigurno pojaviti – mislim tu prvenstveno na potrebu usvajanja Strategije razvoja kulture i osiguranje određenih financijskih sredstava, ali s obzirom na potporu svih političkih dionika procesu, sigurna sam da će se ta pitanja riješiti – ističe Nina Obuljen Koržinek, koja je zajedno s Anom Žuvelom u ime Instituta za razvoj i međunarodne odnose angažirana do kraja prosinca na poslovima moderiranja i koordiniranja procesa pripreme.

Veliki troškovi, veliki rizici
Laskava titula EU prijestolnice kulture donosi sa sobom brojne pozitivne, ali i negativne strane. Posebno u financijskom smislu. No, osim ekonomskih (iako nisu svi gradovi prosperali u financijskom smislu) gradovi koji su do danas nosili ovu titulu ističu kako je projekt EPK djelovao kao katalizator za postupne promjene u gradu, zabilježeno je veće samopoštovanje građana i ponos svojim gradom, razvila se nova kulturna ponuda, te je zabilježena jasnija međunarodna prepoznatljivost i profiliranost grada, što za posljedicu ima veći turistički priljev i ugled.

Koje su glavne prepreke i koliko novca za ostvarivanje projekta treba osigurati pročitajte u tiskanom izdanju DuLista

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist