Grad

EPK 2020. “Treba pojačati suradnju s turističkom industrijom”

EPK 2020. "Treba pojačati suradnju s turističkom industrijom"

Izvješće Izbornog povjerenstva za predizbornu fazu natjecanja za hrvatsku Europsku prijestolnicu kulture 2020. objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva kulture 1. srpnja 2015.

Od ranije su poznata četiri grada koja su ušla u drugi krug natjecanja: Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka.

Doslovno prenoseći iz izvješća, Povjerenstvo je impresionirano sveukupnim dojmom procesa kandidature Dubrovnika u prvoj fazi. Ambicije za poboljšanje kulturne ponude izvan stare gradske jezgre na otoke i zaleđe izrazito su pozitivne, dok nacrt programa pokazuje potencijal da se te ambicije i ostvare, istaknuto je u izvješću.

Uputa Povjerenstva svim gradovima kandidatima je jačanje europske dimenzije kandidature. Naime, potrebno je staviti fokus na povećanje razumijevanja i osviještenosti građana o različitostima kultura u Europi, kao i stvaranje mreže suradnje kroz projekte u drugim zemljama.

Prijedlozi Povjerenstva upućeni Dubrovniku su jačanje suradnje s predstavnicima turističke industrije koja je poželjna kako bi implementacija projekta bila sveobuhvatna, te razrada strukture upravljanja projektom kandidature.

Podsjetimo, fokus projekta Europske prijestolnice kulture je na transformaciji gradova, traženju novih perspektiva razvoja i rješavanju postojećih problema.

Dubrovačka kandidatura počiva na ideji „Grada u nastajanju“, a program se temelji na četiri stupa: ponovnom zauzimanju javnog prostora, oslobađanju kreativne energije, redefiniranju identiteta i povezivanju Europe u Dubrovniku kojim se pokušava usmjeriti prema aktualnim kulturnim i socijalnim pitanjima s europske i globalne razine.

Posebna važnost pridaje se sposobnosti kombiniranja lokalne kulturne baštine i tradicionalnih umjetničkih formi s novim, inovativnim i eksperimentalnim kulturnim izražajima, promociji kulturne raznolikosti, suradnji i međunarodnim partnerstvima te strategiji privlačenja široke europske publike.

Gradovi koji su ušli u uži izbor, trebali bi sukladno procjeni i preporukama Povjerenstva doraditi svoje prijave i predati ih do 11. prosinca 2015., nakon čega će se provesti konačni izbor među hrvatskim kandidatima za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist