Crna kronika

EPILOG AKCIJE GLADIUS 3 “Njihov život je kriminal, a droga je bila namijenjena Dubrovčanima”

EPILOG AKCIJE GLADIUS 3 "Njihov život je kriminal, a droga je bila namijenjena Dubrovčanima"

Zadovoljni smo s učinjenim u borbi protiv droge i svakako da nećemo stati na ovome, već ćemo se nastaviti boriti protiv svih oblika kriminaliteta – kazao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Tonči Radibratović na tiskovnoj konferenciji na kojoj je otkriveno više detalja vezanih za operativnu akciju ‘Gladius 3’.

Objasnio je kako se borba protiv zloupotrebe droga odvija već nekoliko godina na tri razine. Prve su tzv. ulične redukcije kroz zapljene manjih količina, čiji je broj s prosječnih 350-400 godišnje u zadnje dvije godine porastao na oko 900. Druga razina je presijecanje međunarodnih krijumčarskih pošiljki droge velikih međunarodnih kriminalnih organizacija iz susjednih zemalja, gdje je samo u zadnje dvije godine zaplijenjeno preko tona marihuane, oko 100 kilograma heroina i oko 2 kilograma kokaina čija ‘ulična’ vrijednost premašuje 100 milijuna kuna. Treća razina je razbijanje lokalnih i međunarodnih kriminalnih organizacija koje se bave trgovinom i krijumčarenjem droga.

– Nakon prikupljenih obavijesti smo u prosincu 2014. pokrenuli operativnu akciju ‘Gladius 3’, čija je finalizacija uslijedila jučer u Hrvatskoj i BiH. Posebno ističem izuzetnu suradnju s policijama susjednih zemalja, USKOK-om i PNUSKOK-om, bez čega ne bi mogli razvijati ovako velike akcije – istaknuo je Radibratović, dodavši kako je droga bila namijenjena ‘našim ljudima na našem području’.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga PUDN Hrvoje Neusidl istaknuo je kako su kriminalnu organizaciju sačinjavale osobe s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, i to s podebljanim dosjeima (velik staž u zatvoru zbog dilanja, pokušaja ubojstava, razbojništava, paljevina, dovođenja u opasnost života i imovine…).

– Njihov život je kriminal. Dva su hrvatska državljana bila organizatori na području RH, jedan u BiH, a jedan u Crnoj Gori. Drugi članovi kriminalnog udruženja imali su točno određene uloge, od prijenosa, predaje, čuvanja droge. Njih se sumnjiči da su najmanje 22 puta prodali kokain na području Dubrovnika većem broju osoba – istaknuo je Neusidl.

Neusidl je također rekao da je na području Dubrovnika uhićeno četiri osobe, od kojih jedan organizator, dok je drugi u bijegu.

– Po nekim saznanjima, on je na području BiH i očekujemo njegovo skoro uhićenje – dodao je Neusidl. Uz sve njih, istragom je detektirano još nekoliko osoba koje su od organizatora kupovale manje količine kokaina radi preprodaje. Također, još su dvije osobe uhićene, ali radi preprodaje marihuane, koju su nabavljali u BiH u količinama od jedne do pet kilograma, prepakiravali u manje ‘pizeve’ te preprodavali većem broju osoba s područja Dubrovnika.

– Imamo tako 38-godišnjaka koji je angažirao sredinom veljače osobu iz BiH za prijevoz dva kilograma marihuane, s kojom je zatečen na Graničnom prijelazu Brgat Gornji – naveo je Neusidl. Istaknuo je kako se uglavnom radi o recidivistima.

Osim ove krim-istrage, dovršena je i istraga o ‘dilanju’ amfetamina i marihuane na području Dubrovnika, gdje su prijavljene četiri osobe starosti od 18 do 26 godina. Samo je jedna osoba privedena.

– Obavili smo velik broj pretraga plovila, kuća, vozila. Pronađeno je oko 850 grama marihuane, velik broj SIM kartica s pripadajućim uređajima, prijenosna rečunala, digitalne vage, novac potekao od preprodaje droge – istaknuo je Neusidl. Pohvalio je suradnju s MUP-om Republike Srpske, s kojim je i započeta paralelna krim-istraga. Dodao je kako je akcija bila opsežna i dugotrajna.

Tužitelj u Odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Oleg Čavka rekao je kako je na području BiH uhićeno 17 osoba, od kojih je njih 9 interesantno za istragu u akciji ‘Gladius 3’.

– U BiH je riječ i o policijskom kriminalu, jer je u akciji uhićeno pet policajaca, pripadnika MUP-a Republike Srpske. Jedan od njih, Salahudin Selešević, koji je već u Dubrovniku u pritvoru, s područja BiH je na kontroliran način dviju policija prenio nešto više dva kilograma. Uputio se prodati ih poznatim kupcima na području Dubrovnika, koji su razotkriveni i uhićeni. Ostali policajci su sudjelovali u mreži trgovine narkoticima. Jedan od njih je organizator, glavni čovjek u grupi. Koristili su pogodnosti pri prijelazu međudržavne granice – istaknuo je Čavka.

Objasnio je kako se svi konkretni slučajevi zapljene dešavaju na području RH uz dogovor s hrvatskom policijom, jer ‘međunarodni kriminalitet se može dokazati jedino u trenutku prelaska državne granice’. Pohvalio je izuzetno kvalitetnu i brzu suradnju dviju policija.

Posebno je istaknuo kako je istom akcijom razbijana i mreža krijumčarenja duhanom s područja Crne Gore.
– Riječ je o tisućama šteka. Bit će zanimljivo pratiti trag i put rovinjskih cigara u Crnu Goru, a potom u BiH – kazao je Čavka.

Voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Dražen Rastović rekao je kako dvije godine nakon akcije ‘Gladius’ mora istaknuti odlične rezultate PUDN.

– Ostvaruju i na drugim poljima odlične rezultate, prije svega na granici te u uličnoj redukciji. Njihov odličan rad poticaj je drugim institucijama – istaknuo je Rastović.

Na konferenciji za tisak također su nazočni bili i policijski službenik Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Berislav Lankaš te voditelj Službe kriminalističke policije PUDN Đuro Đurković.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist