Aktualno

EPIDEMIJA GRIPE Na udaru školarci!

EPIDEMIJA GRIPE Na udaru školarci!

Prvi slučajevi gripe zabilježeni su početkom prosinca 2016. godine u dolini Neretve, a krajem prosinca 2016. došlo je do prave epidemije gripe na cijelom području naše županije.

Epidemija je nastavljena u 2017. godini. Prema podacima dobivenih sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone protiv gripe cijepilo oko 5400 osoba, a isporučeno je 5520 doza cjepiva, stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

– Od 9. do 15. siječnja ukupno je zaprimljeno 196 prijava oboljelih, od čega najviše sa područja Korčule i okolice i Vele Luke, ukupno 109, što je više od pola – rekao nam je Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Istaknuo je kako je na području Metkovića registrirano 55 pacijenata, u Pločama 23 i Dubrovniku devet oboljelih.

– Od početka prosinca 2016. godine, ukupno imamo 556 oboljelih u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ove godine je puno više oboljelih od gripe nego prošle godine te očekujemo da će ukupni broj biti veći, a prijavljeni slučajevi oboljelih krenuli su ranije nego prošlih godina – rekao nam je on.

U opasnosti djeca
-Nije još prošao vrhunac epidemije, a sada očekujemo slučajeve i među školskom djecom s obzirom da je krenulo drugo polugodište. Zasada je još uvijek najviše oboljelih između 30 i 64 godine, u toj kategoriji su ukupno 104 prijavljena slučaja što čini više od polovice oboljelih u prošlom tjednu. Za sada, u našem Zavodu, tipiziran je virus gripe A. Pojedinci se još javljaju za cijepljenje, a cjepiva ne nedostaje. U pretprošlom tjednu zabilježeno je troje pacijenata sa komplikacijom upale pluća i to kod osoba starije dobi – napomenuo je Ljubić. Kako savjetuju na stranicama zzJz, ‘odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana. Rijetko bolesnik može biti zarazan i dulje vrijeme, do dva tjedna, a liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja’. Navode i kako od prehlade većina ljudi oboli i po nekoliko puta godišnje, te kako je gripa sezonska bolest od koje se najčešće oboli jedan put u godini i to tijekom jeseni i zime. Gripa je i mnogo opasnija bolest koja može izazvati i po život ozbiljne komplikacije, pogotovo u starijih osoba ili kroničnih bolesnika.
Čuvajte se upale pluća Jedna od njih je i upala pluća, a kako su nam poručili iz Zavoda trenutno je u OB Dubrovnik pet bolesnika s tom dijagnozom.

-Primaju se bolesnici s komplikacijama gripe, a radi se o pneumoniji odnosno upali pluća. Trenutno na Odjelu leži pet bolesnika, a otprilike stoje sedam dana – istaknula je Ljiljana Betica Radić, voditeljica Odjela za infektologiju, dermatologiju i venerologiju.

Nije samo gripa
Osim epidemije gripe, ove zime pojavili su se i slučajevi šarlaha, a radi se o infekciji beta-hemolitičkim streptokokom grupe A koja se najčešće javlja u djece između druge i desete godine života, poglavito tijekom jeseni i zime. Najčešće se manifestira pojavom osipa, infekcijom grla i povećanom temperaturom, a liječi se penicilinskim antibioticima.

– Šarlaha isto tako ima, pojačan je u dječjim vrtićima. Provedene su protuepidemijske mjere, provjetravanje, čišćenje dječjih igračaka, ali to još uvijek ne odudara puno od prosjeka. Sada djeca više borave u zatvorenom prostoru, a došlo je do grupiranja u Dječjem vrtiću Župa dubrovačka, ali ništa što bi znatno odudaralo od prosjeka – pojasnio je Ljubić.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist