Zanimljivosti

Energija žena, sunca i pothvata

Energija žena, sunca i pothvata

Ston se u petak probudio vedroga duha okupanog burom. Na Kinolokus placi proizvođačima su se pridružila dva mlada inženjera, Marko Capek i Robert Pašičko koji surađuju na projektu UNDP-a i Solarnog edukacijskog centra iz Zadra.

Na svojem štandu posjetiteljima i gostima Festivala predstavili su solarni bicikl, solarno kuhalo i solarani punjač za mobitele. Stonke, Stonjani i gosti mogli su napraviti đir solarnim biciklom, napuniti mobitel i popiti kavu ili čaj skuhane zrakama Sunca.
 
Na Kinopokus sekciji edukacijskih radionica djeca su, s talijanskom umjetnicom Claudiom Brugnaletti, nastavila izrađivati krajolik Stona od školjaka i prirodnih materijala. Interes za radionice je bio toliki da je ravnatelj stonske osnovne škole Mirko Mamić, zainteresiranim učenicima dozvolio izostanak iz škole i sudjelovanje na drugom danu radionice.
 
Fimski program započeo je u 10 sati u maloj dvorani tvrđave Arcimon projekcijama kratkometražnih i dugometražnih filmova koji se nalaze u natjecateljskom dijelu sekcije Okušavanje te specijalnom projekcijom belgijskog filma Himself He Cooks. U Kinofokus sekciji, gosti iz Beograda, Srđan Stanković i Darko Grbić iz Supernatural pokreta, publici su, u atriju Kneževog dvora u Stonu, predstavili pothvat preobražaja riječnog otoka Ada Huja na Dunavu iz odlagališta smeća u edukacijski park. Gosti su uživali u zanimljivoj priči o povijesti Supernatural Festivala iz kojeg se pokret razvio, njegovoj filozofiji, projektima i fazama stvaranja parka. Na samom kraju predavanja prikazana su dva kratka filma: prvi predstavlja sirovi materijal velike intervencije na riječnom otoku iz kojega se jasno vidilo kako je ovaj prostor izgledao nekada i kako je uređen sada te vraćen stanovnicima Beograda na uživanje.

Drugi film pak predstavlja promidžbeni spot za projekt Soul Food Serbia kojim se nastoje očuvati i promovirati tradicijski prehrambeni proizvodi iz različitih dijelova Srbije s posebnim naglaskom na ulozi seljaka.
 
Druženje se nastavilo u prepunom Orsanu u Malom Stonu gdje je u suradnji s restoranom Bota Šare organiziran Aperitiv kutak i prikazan dokumentarni film Jogurt s pepelom iz Pokota talijanskih redatelja Francesca Amata i Stefana Scarafie. Film govori o kenijskom tradicijskom proizvodu koji Slow Food nastoji očuvati i promovirati. Publika je uz projekciju uživala u delicijama kuhara restorana Bota Šare i vinima vinarije Crvik.
 
Gosti i posjetitelji su se zatim Kinobusom vratili u Ston kako bi u otvorenom kinu Arcimon pogledali nastavak filmskog programa. U prekrasnom prostoru stonskih zidina, pod zvjezdanim nebom, prikazan je film Bez šminke redateljice Giulie Graglie koji govori o četiri žene vinara, iz četiri različite talijanske regije. Film je oduševio publiku koja ga je nagradila dugim apluzom.

Nakon filma koordinator Festivala Ivo Kara-Pešić popričao je s dvije žene iz poznatih vinarskih obitelji,  Majom Cebalo s Korčule i Franicom Miloš s Pelješca. U ugodnoj atmosferi ćakulalo se o filmu, osobitostima dvije autohtone sorte vinove loze, različitim pogledima na vinogradarstvo i suživljenosti vinara, vina i podneblja. Program se nastavio projekcijom irskog filma Plinovod i odličnim koncertom dua Father McKenzie koji je svojim prekrasnim obradama rock, reggae i soul hitova napunio malu pjacu u centru Stona.
 
  

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist