DuList IN

Eltham College: Jedva se čekamo vratiti u Dubrovnik!

Eltham College: Jedva se čekamo vratiti u Dubrovnik!

Eltham College zbor i orkestar proveli su proteklih nekoliko dana u Dubrovniku, te kako su nam otkrili, apsolutno uživali u njemu. Prije puta uu svoju domovinu, Veliku Britaniju, uveseljavali su i domaće i strance nizom izvrsnih nastupa na priznatim i poznatim gradskim lokacijama, te i šire, na ljetnoj pozornici u Cavtatu.
Ovi ‘klinci’ dolaze iz priznatog i poznatog londonskog koledža, a u kvalitetu rada od malih nogu mogli su se uvjeriti mnogi koji su ih došli poslušati, na primjer, u Slanici, Katedrali, Kneževom dvoru, Dominikanskoj crkvi. Njihova dirigentica, Laura Oldfield, rado je za DuList podijelila impresije o Dubrovinku, ali i način na koji ovaj zanimljivi zbor i orkestar djece funkcionira.
-Profesorica Elaine Galloway i ja smo uradile prije dolaska puno ‘istraživačkog posla’, te smo puno proučavali Dubrovnik. Jednostavno smo znali da moramo dovesti djecu ovdje, jer smo ih apsolutno zamislili u ovom prekrasnom gradu – počinje priču Laura, dodajući kako su kontaktirale, među ostalima i Turistčku agenciju Gulliver, koji su im puno pomogli oko dolaska i organizacije svih detalja.

-I, evo nas! Cijeli grad je tako arhitektonski predivan, a i akustičan, nevjerojatno akustičan. Idealan za intimnu glazbu, a i lokacije na kojima smo nastupali su spektakularne – nastavlja Laura, dodajući i to kako su bili pomalo i zahtjevni što se tiče mjesta gdje će nastupati, jer Eltham College ima jako visoke standarde. Šti i nije neočekivano…
-Znate, mi nismo samo grupa djece koja voli pjevati i svirati. Ne uzimamo glazbu zdravo za gotovo, već kreiramo nešto unutar našega koledža što se slobodno može izvoditi u, na primjer, Kneževom dvoru – dodaje Laura.

Slušali ih bez treptanja

A gdje god su bili, publika je bila jako pažljiva, slušali su Eltham College bez treptaja.

-Dotakli smo ih. Čudi me što ovdje nema više glazbenih grupa, jer ipak, ovdje vrijedi svirati. Ma pazite, nastupali smo i u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, koja čast! – otkriva ova simpatična profesorica, koja nam je ukratko pojasnila i to na što se zbor i orkestar fokusiraju pri sviranju i pjevanju.

-Radimo i klasičnu i popularnu glazbu. U Londonu, u našoj školi, ima 600 dječaka. Mnogo njih je na neki način uključeno u glazbu. Imamo 15 ansambala koji nastupaju i vježbaju, a preko 60 posto djece ima individualne glazbene satove. Djeca koja su došla u Dubrovnik su unutar klasičnog glazbenog razreda, došlo ih je 32 i nas 6 iz osoblja – ističe Laura

Glazbeni dio kojeg su radili u Dubrovniku specijaliziran je prema lokaciji na kojoj u nastupali.
-Na primjer, u Dominikanskoj crkvi radili smo sakralnu glazbu, a na Stradunu ‘svašta nešto’, od Happy do The Bare Necessities – ističe Laura.

Izvodeći Blue Moon, Under the Boardwalk, O Marijana te djela Monteverdija, Stanforda, Rahmanjinova, Brucknera, Biebla, Faurea i drugih, Eltham College pokazao je širok i zavidan raspon rada.

-Vole izvoditi sve takvo, što je fantastično. Moja vizija i misija je kao predavačici glazbe, da im napravim inspiraciju u izvođenju, da budu jednako uzbuđeni i nadahnuti svirajući Rahmanjinova ili pak Bon Jovija, da jednako razumiju kvalitetu oba glazbenika. Zato je recimo tako divno voditi ih na putovanja, jer vole svu glazbu, bilo kakvu, dokle god je kvalitetna. I to su pristojna djeca koja cijene sve što im se pruži, dodaje Laura.

Na pitanje jesu li upoznati s hrvatskom glazbom, bilo tradicionalnom, klapskom ili pak modernijom, Laura odgovara:
-Da, pokušavali smo što više toga proučiti, recimo, zapjevali smo ‘O Marijana’. Dva su je naša dečka obradila. Inače, imamo nešto što zovemo ‘treasure hunt challenge’ ‘Lov na blago’ te putem toga izučavamo i tražimo pjesme i slično u gradovima i zemljama koje posjetimo. Također, obradili smo ‘Kad si bila mala Mary’ – tako mi to pjevamo – smije se Laura, dodavši i kako im je iznimno važno pratiti tradiciju krajeva u koje dolaze nastupati.

-Dubrovački simfonijski orkestar bio nam je divan domaćin, te se nadamo još kojoj suradnji s njima, uz to, nadamo se i kako ovo neće biti naš posljednji doalzak u vaš lijepi grad. I u Cavtatu nam je bilo krasno, to je jedan mali gradić, miran i tih, a veoma nalik gradu. Nastupali smo na glavnom trgu i zaista je bilo krasno! – ističe Laura, napominjući i to kako je posljednja lokacija njihovog nastupa ipak bila – najvažnija.
-Znamo kakav značaj imaju skalini ispred Crkve svetog Vlaha za Dubrovčane. Htjeli smo tu lokaciju i dobili smo ju. Djeca razumiju kakav je značaj nastupa ‘na skalinima’. Tako smo bili sretni! Dubrovnik nas usrećuje i jedva se čekamo vratiti – zaključuje Laura.

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist