GradKultura

ELEMENTARNE ČESTICE Vremena do premijere sve manje, a Ministarstvo se pravi ‘mutavo’?

ELEMENTARNE ČESTICE Vremena do premijere sve manje, a Ministarstvo se pravi 'mutavo'?

U srijedu 24. lipnja istekao je zakonski rok u kojem je prema Zakonu o pravu na pristup informacijama Ministarstvo unutarnjih poslova moralo odgovoriti na upit kojeg je još 9. lipnja poslao DuList vezano za (ne?)održavanje predstave Elementarne čestice.
Naime, nakon što je predstava proglašena sigurnosnim rizikom, u hrvatskoj javnosti podigla se prava bura, a čini se kako ni danas, manje od mjesec dana prije najavljene premijere nije poznato tko će, odnosno hoće li uopće itko snosititi troškove dodatnog osiguranja za predstavu.

Nedostaju stotine tisuća kuna
Riječ je o predstavi u režiji Ivice Buljana, koja je zbog stavova autora djela, francuskog pisca Michela Houellebecqa, prema muslimanima proglašena sigurnosnim rizikom. Peripetije koje su krenule nakon takve procjene obavještajne zajednice u roku od nekoliko sati prešle su okvire Dubrovnika, a nakon što je zbog predstave financiranje Igrama u iznosu od 650 tisuća kuna uskratila Županija dubrovačko-neretvanska u Ministarstvu kulture donesen je ‘zajednički’ zaključak kako će tu razliku sredstava pokriti Ministarstvo i Grad Dubrovnik.
No vrlo brzo nakon toga na inicijativu HDZ-a, Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo zaključak kako Grad neće preuzeti nikakve dodatne troškove u osiguranju, a sudeći prema njihovom odgovoru, iz resornog Ministarstva također se predomišljaju oko ‘ispljuvavanja’ nedostajajućih 650 tisuća kuna, uz naravno dodatna sredstva za osiguranje.
‘Tek nakon donošenja odluke o potrebi za eventualnim osiguranjem, definiranjem obima osiguranja i postavljanjem troškovnika može se razgovarati i kako će oni biti pokriveni. Pored sredstava Grada, Županije i Ministarstva kulture postoje i prihodi Dubrovačkih ljetnih igara’, stoji u šturom odgovoru koji potpisuje glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak.
Kako je moguće da taj troškovnik još nije donesen, te što će se sve osiguravati (probe, pressica, zabava nakon premijere itd.) samo su neka od pitanja koja smo postavili MUP-u no do isteka zakonskog roka, odgovor nije stigao.
Vrijedi napomenuti kako je premijera iz Kupara prebačena na tvrđavu Lovrijenac, za što je odobrenje dalo Društvo prijatelja dubrovačke starine, no i serija pitanja o osiguranju predstave i proba u tvrđavi koja efektivno ima samo jedan ulaz i izlaz ostala je nažalost neodgovorena od strane MUP-a.
Vrijedi napomenuti kako šefica Dramskog programa DLJI Mani Gotovac uporno ponavlja kako će se ‘Elementarne čestice’ odigrati na Lovrijencu bez obzira na sve. S druge strane, u programu Igara koji su isti dan kad je ‘dogovorena’ tvrđava poslali na adrese medija nema spomena ni Elementarnih čestica ni Lovrijenca. Dok se to ipak može pripisati tek rokovima za grafičku obradu materijala, mjesta za nagađanje oko predstave je sve više, a vremena do navodne premijer 21. srpnja sve manje.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist