Vaše vijesti

EKOLOZI ČISTE MLJET Problem na međunarodnoj razini

Mljet smeće

Na otoku Mljetu ekolozi provode akciju čišćenja obala od smeća pristiglog morskim strujama. Radi se o nezamislivoj količini ljudske gluposti koja se hvata u mrežu razgranatih Mljetskih uvala.

Količina smeća koja se tijekom zime sakupi na rajskom otoku dostojna je najvećih gradskih smetlišta i služi na sramotu čitavom društvu i načinu življenja bez imalo brige za okoliš. Međutim, najveći problem s kojim se ovih dana suočavaju ekolozi na terenu uopće nije smeće – njega će vrijedne ruke ukloniti, već je to činjenica da je smeće doplutalo morem daleko izvan granica nacionalnog parka Mljet, pa čak i izvan granica Republike Hrvatske.

S osjećajem nemoći se teško pomiriti. Stoga, ujedinjeni ekolozi s Mljeta šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada a hrvatskoj vladi na rješavanje problema na međunarodnoj razini.

Akcija traje od 12. do 22. travnja,  provodi je Ekološka udruga Planet Zemlja iz Zagreba, u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Mljet i Planinarskim društvom Planika Mljet uz potporu Nacionalnog parka Mljet i općine Mljet.

U akciju su uključeni i umjetnici udruge EkoArt Galaksija koji od naplavina izrađuju skulpture. Izložba umjetnina od naplavina biti će otvorena 22. travnja na Dan planeta Zemlja u izložbenom prostoru nacionalnog parka.

Ervin Poljak
Planet Zemlja

 

 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist