Grad

EKOCID, LJUDSKA ZLOBA ILI…? Posječen najveći fikus u Gradu!

EKOCID, LJUDSKA ZLOBA ILI...? Posječen najveći fikus u Gradu!

Nakon što su neki dan obilazili i „omjeravali“ veliki fikus u Dropčevoj ulici, jutros, ovog ponedjeljka, tri su mladića došla do njega i zauvijek, za sva vremena ga posjekli!

Neki od stanara okolnih kuća pitali su ih zašto se siječe taj stari fikus, obilježje ove ulice na Prijekom, odgovarali su im nešto kao „odluka iz Grada!“, pokušali su ih i zaustaviti u tome, ali nisu uspjeli! A tko će ih i zastavit kad više nema ni u Dropčevoj stanara kao nekad! Krenula je i ljutnja, zvanje na sve strane, pa i saznanje barem dijela priče; navodno se stanar zgrade iz susjedne, Boškovićeve ulice žalio kako mu korijen fikusa, koji po njemu prolazi čak ispod dva reda zgrada, ometa sustav kanalizacije!!

Mladići su dobili nalog, još uvijek je pitanje od koga i zašto, obavili posao jutros, sasjekli fikus i u komadima ga poslagali pored trafostanice na vrhu Dropčeve ulice, na onoj maloj placeti na kojoj su se generacije djece Grada igrale, ali koja sada očito postaje odlagalište smeća, kad već više nema djece za igre!!

I tako, od jutros više nema znanog obilježja ove ulice, fikusa koji je iz male graste narastao preko krovova okolnih zgrada, po nekima i više od deset metara, zbog čega je bio i najveći u Gradu, unutar zidina. Tu ga je posadio negdje na početku šezdesetih Frano Haklička, stanar preko puta, prebacivši ga iz svog doma u maloj grasti i posadivši ga u malo zemlje između skalina i kamenog zida.

Tek da ga spasi na kratko, ali narastao je fikus u visine, pravio hlad i sakrivao pogled na ostali dio Grada, posebno na Svetu Mariju, nadvio se nad sve funjestre ove ulice. Ni fotografija se iz ove ulice bez njega nije mogla snimiti. Sad, kad ga više nema, nema ni hlada, iz Dropčeve se vidi cijeli Grad, sve do Sv. Marije, ali i sa ovim fikusom nestaju pomalo obilježja života i čeljadi u našem Gradu.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist