Zanimljivosti

EKO-APEL: Zaštitite mediteransko zelenilo

EKO-APEL: Zaštitite mediteransko zelenilo

Pismo podrške eko-udrugama Eko-omblići, Zeleno Sunce i Eko-Fon u pogledu njihova zalaganja za očuvanje mediteranskog zelenila, uputila je Udruga Ekooptimist.

Pismo podrške prenosimo u cijelosti:

– Udruga Ekooptimist daje podršku ekološkoj udruzi Eko-Omblići, Zeleno sunce i Eko-fon, Rijeka dubrovačka (zeleni telefon) u njihovoj stalnoj borbi očuvanja našeg jedinstvenog mediteranskog zelenila budući da se u posljednje vrijeme ono sve više devastira kako u Gradu Dubrovniku kod Hotela Park, stare bolnice, parka Djivović, predjela Montovjerna kao i otoka Kalamote gdje su sasječene i palme.
 
Sve to govori kako je mediteransko zelenilo danas ozbiljno ugrožene na području Grada i šire okolice zbog lošeg gospodarenja te se ne prepoznaje njegova vrijednost.
Općekorisne funkcije mediteranskog zelenila na ovom području odražavaju se u zaštiti i unaprjeđenju čovjekove okoline; u stvaranju kisika i pročišćavanju atmosfere; te utjecaju na ljepotu krajolika ove poznate turističke destinacije, stvaranju povoljnih uvjeta za liječenje, oporavak, odmor i rekreaciju, za općenito razvitak kvalitetnog turizma.
 
Posjećena su i stabla koja su preživjela i ratno razaranje. Možda neko od tih stabala nekom je u vrijeme rata spasilo život. Ista ta stabla koja su činila samo dobro i krasila naš Grad iz nekih nepoznatih razloga netko je odlučio drsko da ih više nema. Ljudi koji misle na budućnost upravo sade stabla jer poznaju njihovu vrijednost. Među njima su i poznati aktivisti za zaštitu okoliša Leonardo DiCaprio i Gisele Bundchen. Da su oni turisti u našem Gradu sigurno bi osudili ovakve čine. U njihovim eko-aktivnostima često se može čuti poruka da sadimo stabla i ukazuju na njihovu važnost u očuvanju. Gospođa Jadranka Šimunović i eko-udruge koje vodi upravo slijedi njihove savjete i ulaže sve napore kako da se zaštiti stabla od njihove devastacije. U konkretnom slučaju to je mediteransko raslinje na ovom području. Ovim putem pozivamo da se svi pridružimo u ovim eko-akcijama i damo podršku jer to je u konačnici za naše dobro i bolju budućnost.
 
Stoga zaštita mediteranskog zelenila na području grada Dubrovnika kao atraktivne međunarodne turističke destinacije svakako zaslužuje primjereno gospodarenje, uključujući i preventivne mjere, sukladno sveeuropskim i svjetskim kriterijima za održivo gospodarenje mediteranskog zelenila za koje se zalažu svi eko-aktivisti ekološke udruge u svijetu prepoznajući njegovu važnu ulogu i ljepotu.
 
Treba imati na umu da su šume u Republici Hrvatskoj, dobra su od općeg interesa, te uživaju posebnu zaštitu države i mogu se koriste se pod uvjetima i na način koji su propisani Zakonom o šumama, te se ne mogu tako sjeći kad nekom padne na pamet i što mu se ne sviđa što su ta stabla desetljećima a možda i čitavo stoljeće tamo.
 
Stoga pozivamo nadležne organe da hitno poduzmu mjere zaštite mediteranskog zelenila od protupravnog uništavanja na ovom području kao i zaštitu od svih drugih protupravnih radnji, te uvedu red na što su po zakonu zaduženi.- ističe se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednica udruge Miriam Lazić. 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist