Grad

Eko-Omblići radove u Solitudu prijavili inspekciji

Šut devastacija

Udruga Zeleni Forum i Eko-Omblići uputili su otvoreni apel inspekcijskim službama Ministarstva okoliša i zaštite prirode te Ministarstva mora, prometa i veza te Konzervatorskom odjelu u vezi ‘najnovije devastacije mora i obale u blizini ljetnikovca Gučetić u Lapadu’.

Podsjetimo, riječ je o istom problemu o kojem su se DuListu požalili i građani.

– Molimo vas da najhitnije pošaljete vaše inspekcijske službe da vide kako se bezdušno nasipava more, sijeku stoljetni borovi i ruši obala ovdje u Dubrovniku ili točnije u Lapadu na predjelu iza Orsana u Ulici Ivana Zajca(na kraju ulice), nedaleko od starog ljetnikovca Gučetić (Kraljica Marija) – navodi se u apelu.

– Naši sugrađani ponajviše Lapađani s predjela Orsana su ogorčeni što se radi u posljednje vrijeme i kako se devastira naše more, obala, zeleni gaj prepun borova u samoj blizini lijepog zaštićenog ljetnikovca Gučetić (koje koristi Ronilački klub Dubrovnik) te nas već nekoliko dana zovu uznemireni. I ne samo da se devastira ovaj predio, nego se cijeli nekada zeleni i pitomi Babin Kuk pretvara u odlagalište šuta i zemlje i smeća i dosad su se stvorila 4 divlja odlagališta! – ističu Eko-Omblići.

– Bili smo danas na uviđaju na predjelu iza Orsana na kraju ulice I.Zajca i nismo mogli vjerovati da se moglo dozvoliti gradskom Vodovodu Dubrovnik da proširi šetnicu 5-6 metara u dužini od 300 metara, olako naspe u more šut i zemlju i tako uništi nekada lijepu kamenu obalu, a isto tako morsku floru i faunu – stoji u apelu.
– Građani koji žive u samoj blizini gradilišta su nam odmah prišli i požalili se kako su im ovom devastacijom mora, obale i zelenog gaja zauvijek uništili nekad lijepu mirnu šetnicu, a isto tako i morsku obalu i more. Sumnjaju da se ovi radovi izvode radi buduće „Marine Gruž„? Pored ovog ekocida od nedavno se u neposrednoj blizini ljetnikovca Gučetić (Kraljica Marija) deponira šut, željezni građevinski otpad, komadi starog asfalta s ovog i drugih gradskih gradilišta. Isto tako se u neposrednoj blizini ovog gradilišta, uz more u zelenom gaju prije 25 dana započela graditi stambena zgrada privatnog investitora bez građevinske dozvole što je građevinska inspekcija odmah zaustavila – navodi se u apelu Eko-Omblića.

– Vjerujemo da ćete odmah zaustaviti ovu neviđenu devastaciju obale i mora na najljepšem predjelu Orsana u Lapadu u našem prekrasnom Dubrovniku u blizini zaštićenog ljetnikovca Gučetić i tražiti da se što prije vrati u prvobitno stanje – napisali su Eko-Omblići i zatražili žurno očitovanje od državnih tijela.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist