Kultura

Egzistencijalizam kao pljuska društvenoj laži

Egzistencijalizam kao pljuska društvenoj laži

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad knjigu dr.sc. Ane Dalmatin ''Egzistencijalistički roman u hrvatskoj književnosti''.

Prof.dr.sc. Maja Žitinski predstavila je filozofski aspekt djela istaknuvši kako knjiga nije namijenjena razbibrizi, već stručnjacima kojih je u društvu malo.

– Knjiga je plod četrdesetgodišnjeg napora da se revitalizira važnost velikana bez kojih naroda ne bi bilo. Autorica je provela ozbiljnu semantičku, semiotičku i hermeneutičku analizu jednog korpusa hrvatskog romana 20. stoljeća i sagledala je u svijetlu egzistencijalizma – kazala je Žitinski.

– Autorica svakom metodom rasvjetljuje nova motrišta držeći filozofiju uporištem, čija se narav ne sastoji u tome da se istina posjeduje, nego da se istina istražuje i da se prema istini okrećemo – istaknula je Žitinski, dodavši kako Dalmatin u analizi ističe snažan utjecaj Jean Paul Sartrea, koji pisanje vidi kao akt razotkrivanja svijeta te pribjegavanja svijesti čitatelja.

– Dalmatin je i književnosti i filozofiji pristupila prvenstveno kao pojavama čija su temeljna bit i smisao pobuna, prosvjed protiv otuđene stvarnosti, pljuska društvenoj laži, revolt. Ili, kao što kaže Camus: Umjetnost i revolt umrijet će s posljednjim čovjekom – zaključila je Žitinski.

Dr.sc. Antun Česko kazao je kako Dalmatin sjajno tematizira hrvatske književnike koji su bili pod utjecajem Sartrea i Camusa.

– Ana Dalmatin je, pristupajući pojedinim hrvatskim velikanima pisane riječi, promatrala sličnosti u formiranju likova i propitivanju problema egzistencije i otuđenja čovjeka 20. stoljeća – kazao je Česko te posebno istaknuo iznimnu vrijednost knjige za znanost hrvatske književnosti, prije svega što u povijesti hrvatske književnosti nije bilo ovakve monografije.

– Knjiga je dragocjeno gradivo za buduće istraživanje, zbog cjelovitijeg sagledavanja prijelomnog razdoblja između zapadne literature i staljinističkog zacrtanog realizma – istaknuo je Česko.

Autorica knjige, dr.sc. Ana Dalmatin kazala je kako je um mišljenje kojim čovjek prevladava svakodnevnu praktičnu stranu postojanja te izgrađuje uvjerenja i stavove u traganju za istinom koja “u ljudskim razmjerima nikada nije ni konačna ni apsolutna, nego uvijek relativna i rašomonska”.

– Istinu govoriti izravno, ne sustezući se i ne podilazeći moćnim pojedincima, organizacijama, institucijama. Istinu govoriti, a ne završiti kao Sokrat. Često sam se pitala je li to moguće – istaknula je Dalmatin, dodavši kako je, dok je još odabirala temu doktorata, bila uvjerena kako tema mora reflektirati vrijeme.

Promociju knjige glazbeno je uveličala klaviristica Marija Grazio, odsviravši prigodna glazbena djela bliska egzistencijalizmu, Karola Szymanowskog, Blagoja Berse i Erika Satiea.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist