Grad

EDUKACIJA KLJUČ USPJEHA Uskoro festival Dubrovnik FestiWine

Dubrovnik FestiWine

Dubrovnik FestiWine, prvi regionalni festival vina održat će se od 24. do 26. travnja u atriju restorana Klarisa, a središnjem događanju festivala – vinskoj izložbi prethodit će tematska predavanja, znanstveno stručni skup, kulturna događanja i promocije regionalnih vina u dubrovačkim ugostiteljskim objektima u festivalskom vinskom tjednu.

Prisutnim ugostiteljima i hotelijerima na predstavljanju FestiWinea, se na samom početku prezentacije obratio župan Nikola Dobroslavić, te u svom izlaganju istaknuo kako zasigurno imamo najkvalitetnija vina u Hrvatskoj i veliki potencijal, ali su loša organizacija na terenu kao i nedovoljno agresivan nastup prema tržištu naše slabe karike.

Stoga je izrađena i usvojena ‘Strategija razvoja vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije’ kao strateški dokument koji bi trebao vinarima i vinogradarima pomoći pri rješavanju postojećih problema. Upravo je preporuka spomenute strategije održavanje festivala vina, te je županijska razvojna agencija DUNEA, kroz svoj projekt Wine, pokrenula održavanje prvog regionalnog vinskog festivala – Dubrovnik FestiWine. Župan se posebno osvrnuo i na problematiku uključivanja županijskih vina na vinske liste dubrovačkih restorana, hotela i cafe-barova, te još jednom pozvao sve ugostitelje i hotelijere da se aktivno uključe u projekt FestiWine, kojeg nosi Dubrovačko-neretvanska županija i RRA DUNEA, uz podršku Grada Dubrovnika.

Vido Bogdanović je ispred agencije Dubrovnik PartneR, koja je na natječaju dobila poslove produkcije, marketinga i promocije prvog regionalnog vinskog festivala, predstavio koncept i sadržaj posebno naglašavajući kako je festival samo središnji događaj oko kojeg bi se trebao stvoriti ‘vinski šušur’ te bi Grad, njegovi sugrađani i posjetitelji intenzivno živili i uživali vino. Cilj je da Dubrovnik kroz par godina postane prepoznatljiva vinska destinacija, za što je potrebno puno zajedničkog rada i truda svih subjekata uključenih u turizam kako bi se repozicionirali. Naglasio je kako je Dubrovnik FestiWine odličan katalizator jer može povezati izvrstan izvorni, već gotov proizvod kroz postojeću infrastrukturu sa postojećim posjetiteljima Dubrovnika.

Poseban gost prezentacije, te kreator i jedan od predavača na stručnom skupu namijenjenom prvenstveno ugostiteljima i hotelijerima „Vino u turizmu“ koji će se održati 24. travnja u sklopu FestiWine-a, Denis Ivošević, ujedno i direktor Turističke zajednice Istre i dugogodišnji uspješni djelatnik u različitim segmentima turističke djelatnosti u Istri, podijelio je svoja iskustva rada na unaprijeđenju i brandiranju pojedinih proizvoda u Istri, prvenstveno vina i maslinovog ulja.

Istaknuo je kako je dugogodišnji trud i ulaganje u Istri rezultiralo time da se vino i maslinovo ulje gledaju kao turistički proizvod, ali i kao moda i stil života i kao takvi privlače educirane goste veće platežne moći, što omogućuje gotovo 45 posto restorana u Istri da rade tokom cijele godine.

Pozvao je ugostitelje i hotelijere da budu strpljivi i uporni, te naglasio kako je edukacija ključ uspjeha, a potom je najavio predavače stručnog skupa ‘Vino u turizmu’.

Tako ćemo u Dubrovniku imati prilike poslušati predavanja renomiranih predavača, profesionalaca struke – gosp. Tomaž Sršen, novinar i organizator gourmet putovanja, gosp. Tomaž Kavčič, ugostitelj i predavač na stručnim međunarodnim konferencijama/demonstrator tehnika kuhanja i sljubljivanja vina, gosp. Franko Lukež, predsjednik hrvatskog sommeliere kluba, novinar, gastronom, gosp. Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre, dr. Ivica Matošević, vinar, sommeliere i predsjednik festivala „Vinistra“ te gosp. Milan Perić, pročelnik UO za turizam Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist