Zanimljivosti

Dvostruka mjerila lokalnih političara

Dvostruka mjerila lokalnih političara

Jutros u 10 sati na Orsuli je održana komemoracija za trinaestoricu ubijenih domobrana, stradalih prilikom ulaska partizana u Dubrovnik 1944. godine.

Prigodnu molitvu predvodio je don Jozo Njavro, župnik župe sv. Andrije, a vijence su položili predstavnici Županije na čelu s županom Nikolom Dobroslavićem te načelnik Općine Konavle Luka Korda, koji se i obratio nazočnima.

Treba napomenuti kako je vijenac Grada Dubrovnika postavljen bez nazočnosti gradonačelnika, njegovih zamjenika i predsjednice Gradskog vijeća.

Počast ubijenima odali su i predstavnici Udruge Hrvatski domobran, Udruge Daksa 1944-1945 i Društva političkih zatvorenika Dubrovnik te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i članovi obitelji ubijenih domobrana.
 
Trinaest domobrana popisanih na spomen ploči nije preživjelo, osim Marka Trtomana koji se oslobodio žice kojom je bio svezan i neopazice izvukao. Zahvaljujući njemu istina o počinjenom zločinu nije ostala 'komunistička tajna' kao mnoge druge. Prošlo je predugih 50 godina komunizma da bi se obavila komemoracija na Orsuli, stoji u priopćenju Udruge Hrvatski domobran.
 
U priopćenju se dalje ističe kako je, kao i mnogo puta tijekom svoje burne prošlosti, Dubrovnik prednjačio, bio prvi, bio najbolji u mnogočemu, sve do dolaska tzv. 'osloboditelja' u listopadu 1944. godine, kada je na Orsuli likvidirana grupa mladih Konavljana, tek mobiliziranih pripadnika hrvatske vojske, zarobljenih od strane pripadnika 10. hercegovačke brigade u Komolcu u Rijeci dubrovačkoj.
 
Dana 19. listopada 1944. su iz zatvora u Karmenu ukrcani u kamion i odvedeni na Orsulu, gdje su ih zlikovci smjestili u drvenu baraku na proširenju, te ih po dvojicu izvodili, ubijali i bacali preko zida niz padinu. Danima nakon tog strašnog zločina mrtva su tijela plutala po moru, ispod gradskih mira.
 
Partizanski zločin na Orsuli bio je zapravo preteča Bleiburga i Križnih putova za stotine tisuća ubijenih Hrvata tijekom i nakon II svjetskog rata.
 
Kroz pedeset godina terora i patnje, moći i vlasti, komunisti nisu izdali svoje nadređene. Nisu istražili nijedno stratište, a za neprijeporno dokazane zločine nitko nikad nije odgovarao, iako su podignute brojne Tužbe putem nadležnih institucija.
 
Ni danas, 67 godina poslije, od strane štovatelja jugokomunističke partije nema sućuti, nema kajanja. Savjest ne poznaju, jer je jednostavno nemaju, navodi se u priopćenju Udruge Hrvatski domobran te zaključuju:
 
Komemoracije i uljudno odavanje počasti nevinim žrtvama ne prihvaćaju. I dalje nas dijele na 'naše i vaše'. Očito im godi odanost zločinačkoj tvorevini i ideologu JB Titu, kao i nebrojeni počinjeni i prešućeni zločini!
 
Stoga se predstavnici Udruge Hrvatski domobran s pravom pitaju: 'dokada će Republika Hrvatska tolerirati dvostruka mjerila pojedinih lokalnih političara', koji su svojim nedolaskom na Orsulu očito stali na stranu partizanskih zločina, smatrajući ih manje 'zločinačkim zločinima'. Prestrašno, ali istinito! 

Svim žrtvama komunističkog terora bila laka hrvatska zemlja! S nama su!, poručuju iz Udruge Hrvatski domobran.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist