Aktualno

ĐURO BENIĆ ‘Htio sam napraviti šetnju kroz makroekonomiju’

ĐURO BENIĆ 'Htio sam napraviti šetnju kroz makroekonomiju'

U amfiteatru Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku danas je održano predstavljanje knjige ‘Makroekonomija’ prof. dr. sc. Đura Benića.

– Htio sam napraviti šetnju kroz makroekonomiju za studente kroz sveukupnu problematiku makroekonomije. To je napravljeno kroz dvanaest postaja sa završnim epilogom u kojem se nalazi presjek djela najvećih makroekonomista – rekao je Benić i dodao kako je priča započela davno, kada je počeo voditi predmet makroekonomije.

O knjizi su govorili recenzenti prof. dr. sc Ivo Družić, prof. dr. sc. Alka Obadić i prof. dr. sc. Zoran Kovačević.

Ivo Družić naglasio je kako ‘ovo djelo u metodološkom i sadržajnom pristupu ne zaostaje za djelima međunarodno priznatih autora’. Alka Obadić posebno je istaknula odgovore na pitanja kao pomoć studentima koji se nalaze na samom kraju knjige ‘što nije uobičajeno u svim udžbenicima ovog tipa’. Zoran Kovačević prisutnima je pak ispričao jednu anegdotu.

– Kad sam dobio knjigu na recenziju, očekivao sam klasičan udžbenik od 200, 300 strana. Onda je to došlo do 750 strana. Ostao sam zapanjen i nazvao profesora Đura Benića i pitao koliko je dugo radio na stvaranju knjige. Odgovorio mi je: ‘Ne dugo. Jedno 20 godina’ – rekao je sa smiješkom Kovačević i čestitao autoru, prvenstveno jer ‘na ovakvim knjigama inače rade timovi ljudi’.

Na predstavljanju knjige prisustvovali su prorektori Ivana Pavlić i Martin Lazar koji je naglasio kako ‘vjeruje da će studentima brojnih sveučilišta, u Hrvatskoj, a i šire, ova knjiga postati djelo obvezne literature, ali i poslužiti stručnjacima iz područja makroekonomije’.

Na kraju se autor knjige zahvalio svim studentima koji su ga i potaknuli na pisanje ove knjige, recenzentima, Sveučilištu u Dubrovniku, obitelji i svima prisutnima. Naglasio je kako je ova knjiga uspomena na dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, pokojnog profesora Smiljana Jurina.

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist