Aktualno

DuMD 2016. Brautović: Mediji senzacionalizmom pojačavaju ‘poruku’ terorista

DuMD 2016. Brautović: Mediji senzacionalizmom pojačavaju 'poruku' terorista

Predsjednik organizacijskog odbora Dubrovačkih medijskih dana Mato Brautović rekao je u petak na otvaranju ovog međunarodnog skupa kako mediji senzacionalističkim izvještavanjem pojačavaju poruku koju teroristi žele poslati svojim napadima, a istaknuo je i kako bi unutar medijskih kuća treba postojati samoregulacija oko toga što i kako izvještavati u takvim situacijama.

Tema ovogodišnjih, 12. po redu Dubrovačkih medijskih dana je ”(Ne)jasna i prisutna opasnost – terorizam, mediji i tehnologija”, a kako je uoči otvorenja skupa istaknuo Brautović, izvještavanje na tu temu svedeno je na senzacionalizam.
– Ova godina je obilježena terorističkim napadima i zato je glavna tema skupa odnos terorizma i medija, od klasičnih medija do društvenih mreža itd. Mediji se u svemu tome nisu baš najbolje snašli. Oni su ti koji bi trebali smanjivati tenzije i ne stvarati paniku i kvalitetno izvještavati o onome što se događa, a svedeno je sve na senzacionalizam koji pojačava poruku koju teroristi žele poslati –  rekao je Bratuović te istaknuo kako se zapravo jako malo zna o samim teroristima, ali i stanju u državama iz kojih dolaze prije samih napada.
– Mediji su propustili o tome izvijestiti, jedino što znamo su njihovi teroristički napadi. Mediji su morali ukazivati na probleme u zemljama iz kojih dolaze teroristi kako bi pokušali promijeniti državne politike zapadnih zemalja kako bi se problemi riješili prije nego sve eskalira do razine samih napada. Da su ispunili tu ulogu onda ne bi imali situaciju kakvu imamo danas – rekao je on.
Odgovarajući na novinarski upit Bratović je istaknuo kako ne podržava nikakve eventualne zabrane izvještavanja, no smatra kako bi u medijima morala postojati samoregulacija.
– Ja sam protiv ikakve kontrole, ne može se raditi cenzura o čemu će biti izvješteno, ali morate znati da je nemoguće napraviti kontrolu u današnje vrijeme. U nekim državama imamo nepisana pravila da se ne izvještava o samoubojstvima, tako bi trebala postojati i neka samoregulacija o tome što bi se smjelo izvijestiti kako bi se taj napad umanjilo i eliminiralo. Sam napad nije toliko ‘snažna poruka’ koliko je ubrzaju i povećaju mediji zbog čega se onda veći broj ljudi osjeća uplašeno ili nesigurno. Ukupan broj napada nije toliko narastao, ali naš način izvještavanja o njima napravio ih je bližima –  zaključio je on.
Profesorica Brigitte Nacos sa Sveučilišta Columbia istaknula je ovom prilikom kako se terorizam nije promijenio već dugi niz godina, no kako se s razvojem Interneta promijenilo okruženje u kojem se nalazi.
– Teroristi su oduvijek htjeli izbjeći tzv. ‘mainstream’ medije kako bi njihova poruka došla do javnosti bez ikakvih posrednika ili intervencija. Uvijek su pronalazili način, ali sve do pojave Intereneta ništa nije bilo toliko trenutno ni neposredno – rekla je Nacos te dodala kako sve terorističke grupe koriste taj kanal.
– Al-Qaeda je bila vrlo dobra, ali tzv. Islamska drćžava je to dovela do savršenstva. Posljednjim napredovanjima anti-ISIS snaga prestali su s izdavanjem svog časopisa Dabiq. Vjerujem da je to posljedica gubitka sigurnosti i teritorija. Novo izdanje koja tiskaju nije niti sjena tog bivšeg materijala – rekla je Nacos.
Ova profesorica iz SAD-a također smatra kako se Vlade ne bi smjele uplitati u izvještavanje medija u smislu zabrane izvještavanja, no drži kako je potrebna neka vrsta ‘samocenzure’ u izvještajima s mjesta terorističkih napada.
– Vlada ne smije ulaziti u slobodu tiska, ali mediji sami moraju uskratiti teroristima prenošenje njihove poruke – rekla je Nacos.
Inače, na 12. Dubrovačkim medijskim danima sudjeluju govornici iz Hrvatske, SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Slovenije, Švedske, Njemačke, Izraela i Egipta.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist