Natrag
24.3.2017 03:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mar
24
Pet
’24 sata za Gospodina’ @ Crkva Male braće
Mar 24 – Mar 25 all-day
'24 sata za Gospodina' @ Crkva Male braće

Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije i ove godine organizira održavanje molitvene inicijative „24 sata za Gospodina“ u crkvi Male braće.

Kontinuirana molitva započeti će u petak, 24. ožujka, u 18.30 sati pobožnošću križnog puta, a nastavit će se svečanom misom otvorenja u 19 sati koju će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Nakon mise slijedi cjelonoćno klanjanje pred Presvetim sve do sljedećeg dana, subote 25. ožujka, i tijekom tog cijelog dana. U subotu navečer pokorničko bogoslužje će biti u 17.30 sati, a „24 sata za Gospodina“ završit će euharistijskim slavljem u 19 sati koje će predvoditi mons. Uzinić.

Molitvena akcija „24 sata za Gospodina“ održava se treću godinu za redom u Dubrovniku, a iz Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju svima koji se odluče sudjelovati u ovoj akciji poručuju riječi pape Franje: „Nemojmo zanemarivati moć molitve, moć molitve u zajedništvu! Inicijativa ’24 sata za Gospodina’ koja se treba slaviti u cijeloj Crkvi, na osobit način u svim biskupijama, treba izraziti potrebu i važnost zajedničke molitve.”

Iz Vijeća također pozivaju sve župnike čiji vjernici nisu u mogućnosti doći u crkvu Male braće da, ukoliko mogu, u svojim župama organiziraju ovu kontinuiranu molitvu.

PRAZNIK FRANKOFONIJE U DUBROVNIKU Francuske igraonice za djecu predškolske dobi @ Dječji vrtići Palčica i Pile
Mar 24 @ 09:00 – 12:00
PRAZNIK FRANKOFONIJE U DUBROVNIKU Francuske igraonice za djecu predškolske dobi @ Dječji vrtići  Palčica i  Pile

Francuske igraonice za djecu predškolske dobi, u organizaciji Francuske alijanse Dubrovnik

Ana Požar Piplica: ‘Vrijeme je’ @ Galerija Dulčić Masle Pulitika, Atelijer Pulitika
Mar 24 @ 10:00 – 20:00
Ana Požar Piplica: 'Vrijeme je' @ Galerija Dulčić Masle Pulitika, Atelijer Pulitika

 

Umjetnica koja se bavi slikarstvom, instalacijama, fotografijom i videom ovom prilikom u Galeriji Dulčić Masle Pulitika izlaže izbor iz svojih starijih radova u rasponu od 2004. do 2012. godine (Šumske ulice, 2004., Leđa, 2008., Kratka priča, 2010., Ima li razloga za slavlje, 2012.). Radovi uključuju dubrovački / konavoski ambijent, te kroz naglašeno estetizirane prizore problematiziraju ugroženost baštine, bilo da je riječ o građevinama ili prirodi. Aktivan rad umjetnice na restauraciji spomenika u njezinu likovnom stvaralaštvu poprima jednu sveobuhvatnu, gotovo filozofsku dimenziju tretiranja prošlosti. Građevine i predmeti, umjetnički ili uporabni, sa sobom nose otisak vremena koje ih je stvorilo i koje umjetnica nastoji povezati s današnjim trenutkom, razumjeti i, u sofisticiranom svijetu umjetničke prakse, oživjeti u nekom novom sklopu. U Atelijeru Pulitika, umjetnica ostvaruje prostornu instalaciju po kojoj izložba nosi ime, a u kojoj reagira na prostorne zadatosti, odnosno na situaciju utvrde, te ostvaruje svojevrsni vremeplov koji ide duboko u prošlost i odmiče se od današnje galerijske funkcije prostora. U instalaciji dominira medij voska, koji je po svojoj prirodi fragilan, podatan i promjenjiv, pogodan za izražavanje početne ideje projekta –neumitnog prolaska i neuhvatljive i zagonetne prirode vremena. Vosak koji koristi u instalaciji, kao i za ploče / skulpture od voska koje radi posljednjih petnaestak godina, umjetnica skuplja po crkvama i samostanima i sama ga topi i filtrira, inzistirajući na procesu, neposrednom i taktilnom odnosu prema materijalu.

Kustosica izložbe: dr. sc. Rozana Vojvoda

 

Dubrovački likovni trenutak 3 @ Umjetnička galerija Dubrovnik
Mar 24 @ 10:00 – 20:00
Dubrovački likovni trenutak 3 @ Umjetnička galerija Dubrovnik

Treća po redu izložba koja predstavlja slike, skulpture, grafike i crteže dubrovačkih likovnih umjetnika, naziva Dubrovački likovni trenutak 3 koja je posljednji put održana 2008., može se pogledati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik do 9. travnja.

Žiri u sastavu povjesničara umjetnosti Antun Karaman, Sanja Žaja Vrbica i Lucija Aleksić, odabrao je djela koja će predstaviti dubrovačke likovne umjetnike i pregled gradske likovnosti u najšire zastupljenim tradicionalnim medijima slikarstva i kiparstva.

Izložba ‘Lepidoptera’ @ Prirodoslovni muzej Dubrovnik
Mar 24 @ 10:00 – 17:00
Izložba 'Lepidoptera' @ Prirodoslovni muzej Dubrovnik

Lepidoptera / IZLOŽBA
Posjetitelji izložbe „Lepidoptera“ imati će priliku vidjeti nove primjerke iz Zbirke kukaca Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i upoznati se s bogatom faunom dnevnih i noćnih leptira dubrovačkog područja. Prikupljanje novih primjeraka započelo je 2015. godine i do sada je na području Dubrovačko – neretvanske županije prikupljeno ukupno 400 primjeraka. Autori izložbe su Ana Kuzman i Toni Koren.

Svi zainteresirani građani mogu pogledati izložbu „Lepidoptera“ do lipnja, svakim radnim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 10:00 do 17:00 sati te subotom od 10:00 do 14:00 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na adresi Androvićeva 1.

Makroekonomija Đura Benića @ Sveučilišni kampus
Mar 24 @ 11:00 – 12:30
Makroekonomija Đura Benića @ Sveučilišni kampus

Na Sveučilišnom kampusu u petak, 24. ožujka s početkom u 11 sati održat će se predstavljanje knjige Makroekonomija prof. dr. sc. Đura Benića.

Korizmena duhovna obnova za obitelji u župi sv. Mihajla @ Crkva svetog Mihajla
Mar 24 @ 16:00 – 22:00
Korizmena duhovna obnova za obitelji u župi sv. Mihajla @ Crkva svetog Mihajla

Korizmena duhovna obnova za obitelji održat će se od 24. do 26. ožujka u župi sv. Mihajla na Lapada, a vodit će je mr. sc. don Ivica Mršo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, javljaju iz Dubrovačke Biskupije.

Prvog dana u petak, 24. ožujka, duhovna obnova će započeti misom u 18 sati nakon čega će u 19 sati uslijediti prvo predavanje pod nazivom „Božja milost i ljubav ne diskriminiraju nikoga“.

U subotu, 25. ožujka, okupljanje i druženje uz kavu predviđeno je za 16 sati, nakon čega će u 16.30 sati započeti drugo predavanje s posebnim naglaskom na obitelji čija se djeca spremaju na sakramente prve pričesti i krizme. U 18 sati će biti misa nakon koje će u 19 sati uslijediti treće predavanje u kojem će se naglasak staviti na duhovnost razvedenih i ponovno civilno vjenčanih obitelji.

Posljednjeg dana u nedjelju, 26. ožujka, ujutro u 11.30 sati će biti misa za djecu, dok će u 19 sati biti misa za mlade.

Župa sv. Mihajla kao organizator na duhovnu obnovu poziva sve obitelji s područja grada Dubrovnika, a i šire, osobito obitelji čija se djeca spremaju na sakramente sv. pričesti i krizme, kao i rastavljene te ponovno vjenčane, osobito ako imaju djecu koja se spremaju za navedene sakramente.

* * *

Don Ivica Mršo, završio je postdiplomski studij filozofije u SAD na Katoličkom sveučilištu (Catholic University) u Washingtonu D.C. Svoje plodno iskustvo rada s obiteljima stekao dugogodišnjim radom u Katoličkom školskom centru sv. Josip Sarajevo (ravnatelj KŠC 2005.-2015.). Profesor je filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, dopredsjednik Zaklade „Za mudrost i plemenitost“ koja stipendira katoličke studente.

* * *

“Kršćanski brak, kao odraz sjedinjenja između Krista i Crkve, u potpunosti se ostvaruje u sjedinjenju između muškarca i žene, koji se daju jedno drugomu u isključivoj ljubavi i slobodnoj vjernosti, koji pripadaju jedno drugom do smrti i koji se otvaraju prenošenju života, a posvećeni su sakramentom koji im daje milost da postanu kućna Crkva i kvasac novog života za društvo. (…) Premda uvijek vjernicima preporučuje savršenstvo i poziva na potpuniji odgovor Bogu, ‘Crkva mora brižno i pažljivo pratiti svoju najslabiju djecu, obilježenu izgubljenom i ranjenom ljubavlju, vraćajući povjerenje i nadu, poput svjetionika neke luke ili baklje koja se nosi među ljude da prosvijetli one koji su skrenuli s pravoga puta ili se nalaze usred oluje’” (Papa Franjo, Amoris Laetitia 291-292).

LJEPOTICA I ZVIJER 3D – obiteljska fantazija/mjuzikl @ Kino Sloboda
Mar 24 @ 17:00 – 18:00
LJEPOTICA I ZVIJER 3D – obiteljska fantazija/mjuzikl @ Kino Sloboda

Režija: Bill Condon
Gl: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad

PRAZNIK FRANKOFONIJE U DUBROVNIKU: Film za mlade ‘Golman’ @ Kino Visia
Mar 24 @ 17:30 – 18:30
PRAZNIK FRANKOFONIJE U DUBROVNIKU: Film za mlade 'Golman' @ Kino Visia

Ul: Kacey Mottet Klein, Galatea Bellugi, Catherine Salée
Nagrade : Filmfest Hamburg 2015. – nagrada Young Talent, Torino Film Festival 2015. – najbolji film, Locarno International Film Festival 2015. – Europa Cinemas Label,
Međunarodni filmski festival za djecu i mlade Zlin 2016. – najbolji film za mlade

OTVARANJE IZLOŽBE ‘Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom’ @ Muzej Rupe
Mar 24 @ 19:00 – 20:00
OTVARANJE IZLOŽBE 'Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom' @ Muzej Rupe

„Mato Kaić – Svjetlopisi pod bosanskim nebom“ naziv je izložbe fotografija Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno, koja će biti otvorena u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“ u petak, 24. ožujka 2017. godine u 19 sati. Riječ je o prvoj ovogodišnjoj gostujućoj izložbi u Dubrovačkim muzejima i prvoj gostujućoj izložbi iz Bosne i Hercegovine u Dubrovačkim muzejima do sada.
Izložba je prvi put javnosti predstavljena u lipnju 2015. godine u sklopu manifestacije Kulturno-vjerski dani „Naša Gorica“ u matičnom muzeju u Livnu. Do tada je Mato Kaić, livanjski fotoamater iz prve polovice 20. stoljeća, široj fotografskoj javnosti bio potpuno nepoznat.
Kaićeva kći poklonila je Franjevačkome muzeju i galeriji Gorica – Livno 327 negativa i pozitiva na staklu, među kojima su sačuvana i 33 staklena dijapozitiva u boji , a koji svjedoče o svakidašnjem životu s početka 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini i Dalmaciji. Osim staklenih ploča, u muzeju se čuva i Kaićeva kamera, fotografska oprema i dio stručne literature. Sudeći prema sačuvanoj opremi i priboru te kompletima periodike o umijeću fotografiranja, instruirao se i napajao direktno iz izvora.
Kaićeve fotografije iskazuju njegov istančan osjećaj za izbor motiva i postojeći trenutak, kao i izvanredan smisao za kompoziciju. Njegova fotografska bilježenja bliže okolice i fotografski dojmovi s putovanja, koji „zbilju pretvaraju u svojevrsnu metaforu – poeziju“, presvučeni su već patinom prošlosti. Gotovo sve fotografije ispunjene su emocionalnim nabojem kojim bude uspomene na prošla vremena. Moglo bi se reći da je Mato Kaić bio majstor „atmosferične“ fotografije.
Radi lakšega prikaza Kaićeva fotografskog opusa, fotografije su tematski svrstane u nekoliko žanrova: pejzaž, vedute, ljudi, genre, s Jadrana i životinje. U tematskoj cjelini s Jadrana više je fotografija snimljeno i na dubrovačkom području.
U Kaićevu opusu prevladavaju povijesno-etnografski motivi s notom domoljublja. Fotografije s prikazima malih ljudi, genre scena, veduta i pejzaža govore o onodobnoj svakodnevici. Usprkos tešku životu i radu, a nerijetko i neimaštini, svi su Kaićevi prizori puni života, vrlo topli, sjetni, a ljudi vedri, nasmijani i veseli.
Mato Kaić (1885.-1967.) je zabilježio i u baštinu ostavio neprocjenjivu dokumentarnu i umjetničku sliku jedne povijesne dionice Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Fotografska ostavština Mate Kaića, nastala iz ljubavi i jednostavne potrebe da se fiksira i ovjekovječi trenutan odsječak zavičajne ljepote, nije značajna samo za livanjsku povijest, već pruža bolji uvid u do sada nedovoljno istražen bosanskohercegovački fotoamaterizam koji je nesumnjivo pridonio razvoju umjetničke fotografije u Bosni i Hercegovini.
Uz ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Pavicu Vilać, na otvorenju će govoriti i jedna od autorica izložbe Ružica Barišić, te poznata hrvatska stručnjakinja za fotografiju, povjesničarka umjetnosti, doktorica znanosti, muzejska savjetnica, docentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Dubrovkinja Marija Tonković, koja će i otvoriti izložbu. Kustosica dubrovačke izložbe je Marina Filipović, kustosica Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja. Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja.

Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana