Grad

DUJMOVIĆ: Sačuvali smo Sanitat! BAN: Odluke su duboko nezakonite, a sutkinja pristrana!

DUJMOVIĆ: Sačuvali smo Sanitat! BAN: Odluke su duboko nezakonite, a sutkinja pristrana!

Današnju odluku Županijskog suda, kojom je sutkinja Marija Vetma pobila odlukom od 25. veljače 2015. godine dvije prvostupanjske presude Općinskog suda u Dubrovniku u slučajevima spora građana Dubrovnika protiv Sanitata i prakse naplate dnevne parkirne karte, komentirali su direktor Sanitata Valentin Dujmović i odvjetnik Ivica Ban. 

– Ipak smo na kraju ‘došli na svoje’. Bili smo u pravo, kao što je i Pravni fakultet u Zagrebu bio u pravu. Mogu samo reći kako mi je drago da smo uspjeli sačuvati Sanitat od onih koji su ga pokušali uništiti. Sanitat je tvrtka građana – kratko je komentirao Dujmović, dok se Ban obratio putem e-maila.

– Zaprepašten sam pravnim shvaćanjima iz drugostupanjskih odluka koje ste mi dostavili. Smatram da su navedene odluke duboko nezakonite jer su u suprotnosti sa relevantnim zakonskim propisima i pravnim shvaćanjima Ustavnog suda. Jedino objašnjenje koje trenutačno imam je da je te presude donijela ista sutkinja Županijskog suda koja je i prije odluke Visokog upravnog suda, broj: Usoz-125/2012-6 od 30. svibnja 2014.g. (“Narodne novine”, br.: 74/14.) o ukidanju Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku (“Sl. glasnik Grada Dubrovnika”, br.: 12/09.), koliko je to meni poznato, sve presude po žalbama građana u sporovima protiv Sanitata donosila uvijek u korist Sanitata ne prihvaćajući nikakve žalbene prigovore građana. Osobno, smatram da je ta sutkinja očito pristrana u korist Sanitata i ubuduće ću tražiti njeno izuzeće iz odlučivanja po žalbama u svim sporovima u kojima je Sanitat tužitelj – ističe Ban, te napominje i ovo:

– Naime, temeljem čl. 10. st. 2. i čl. 86. st. 3. i 4. Zakona o upravnim sporovima, analogne primjene čl. 58. st. 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, te pravnog shvaćanja “o trenutku nastupanja nezakonitosti odredbi ukinutog podzakonskog akta” izraženog u odluci Ustavnog suda RH, broj: U-III-1797/2009 od 10. lipnja 2009., od dana 18. lipnja 2014.g., kao dana stupanja na snagu naprijed navedene presude Visokog upravnog suda, od strane sudova više se ne mogu primjenjivati nezakonite odredbe ukinute Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku ni na pravne odnose nastale prije ukidanja te nezakonite odluke. Nadalje, sukladno pravnom pravilu “a fortiori (ratione)” i načelu zakonitosti, ako se ukinuti zakon (kao propis višeg ranga) od dana stupanja na snagu odluke o ukidanju nesporno ne smije primjenjivati (čl. 58. st. 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH), onda se tim više, ukinuti opći akt (kao propis nižeg ranga) od dana stupanja na snagu odluke o njegovom ukidanju također ne smije primjenjivati. Suprotno tumačenje bi bilo protivno ne samo načelu zakonitosti i naprijed navedenom pravilu tumačenja pravnih normi, već i pravnoj logici – zaključuje Ban u pismu DuListu.

 

 

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist