GradPolitika

Dujmović: Ne vjerujem da će se golf graditi, a azil trebaju financirati novi sadržaji na Žarkovici

Dujmović: Ne vjerujem da će se golf graditi, a azil trebaju financirati novi sadržaji na Žarkovici

Kandidat koalicije HNS-HSLS za gradonačelnika Dubrovnika Valentin Dujmović rekao je u srijedu u Dubrovniku kako ne vjeruje da će se golf na Srđu ikada izgraditi te kako će se ”on i njegov tim ponašati u skladu s obvezama koje su nastale ranije”, a ustvrdio je i kako bi se azila za životinje trebao financirati od novih sadržaja koji će izgraditi na Žarkovici. 

– Već godinu dana izlazim u javnost sa svojim stavom da se golf na Srđu nikad neće izgraditi. S druge strane sam za investicije i to se jedno s drugim ne kosi. Ja jesam za investicije, ali mislim da se golf na Srđu nikada neće izgraditi, a mišljenje temeljim na razgovorima s investitorom. Moramo vidjeti kako se nositi s obvezama koje su nastale iz svega što se događalo prije nego moj tim i ja preuzemo ured gradonačelnika. Ponašat ćemo se u skladu s obvezama koje su nastale ranije”’, rekao je Dujmović te dodao kako treba pratiti najstrože uvjete Studije utjecaja na okoliš istaknuvši da mu je to posebno važno kao ekologu.

Ustvrdio je kako se zalaže za to da se s tvrtkom Razvoj Golf napravi interna arbitraža vezano za koncesiju nad tvrđavom Imperijal na Srđu i zatraže pravna mišljenja koja će biti podloga za dalje.

– Je li ta tvrđava naša? Jesu li oni izgubili koncesiju? Je li se pravno nešto dogodilo da Grad može reći ok, mi sad preuzimamo priču. Ako je tako, ja ću stati iza takvog mišljenja i ako bude moguće predložit ćemo DPDS-u, Zavodu za obnovu Dubrovnika da obnove tvrđavu. Projekt je vrijedan 80 do 110 milijuna kuna – rekao je on.

Dujmović je na konferenciji za novinare rekao kako želi u svom mandatu izmjestiti azil za životinje sa Žarkovice gdje bi napravio izletište, restoran ili vidikovac, dok bi sav prihod od najma išao Društvu za zaštitu životnija koje bi vodilo skrb o životinjama koja bi se iz toga financirala.

– Mislim da iz ovog novca nećemo uspjeti izgraditi azil, ali se može izgraditi iz proračuna. Međutim, azil se iz ovoga može financirati. Imali smo novac predviđen za kupiti zemlju na Osojniku za izgradnju azila, proračun je srušen, a dosad smo mogli biti u poodmakloj fazi ovog projekta. Azil je potreban i treba ga hitno napraviti. Tu neću imati previše dilema. Prvo što ću kao gradonačelnik napraviti je predložiti u proračunu kupnju zemljišta na Osojniku i izgradnju azila – napomenuo je on.

Odgovarajući na novinarska pitanja Dujmović je ustvrdio kako će tek vidjeti koliki je kapacitet azila potreban Dubrovniku, a odgovorio je kako će ga voditi veterinar za kojeg će se raspisati javni natječaj.

Govoreći o problematici parka Orsula Dujmović je istaknuo kako treba izraditi arhitektonsko rješenje koje uključuje wc, proširenje tribine, olakšanje pristupa amfiteatru na istočnom dijelu parka Orsula, a sve  sukladno programu koji je razvijen u suradnji s udrugom Ambient Croatia.

– Prema ovogodišnjem modelu sredstvima od prodaje karata za Lokrum financirat će se koncerti svjetskih glazbenih imena, a iz godine u godinu povećavati budžet samog festivala. Lokrum bi preuzeo jedan dio brige za Orsulu i u suradnji s udrugom organizirao koncerte, a na Orsuli kao što predlažem zadržao bi se ovakav način funkcioniranja – zaključio je Dujmović.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist