Politika

DUJMOVIĆ I VLAHUŠIĆ ‘HNS je svoje napravio, hoćete li dopustiti da nas ucjenjuju?’

DUJMOVIĆ I VLAHUŠIĆ 'HNS je svoje napravio, hoćete li dopustiti da nas ucjenjuju?'

Predsjednik podružnice HNS-a Dubrovnik Andro Vlahušić i HNS-ov kandidat za gradonačelnika Valentin Dujmović uputili su priopćenje za javnost u vezi problema naplate koncesijske naknade za žičaru.

‘Dok se naši protukandidati na svibanjskim lokalnim izborima rasipaju obećanjima o gradnji koncertnih dvorana i nogometnih stadiona, a neki idu toliko daleko da najavljuju i izgradnju automobilističke staze na platou Srđa ili rješavaju pitanje oborinske odvodnje u drugim općinama, mi želimo podsjetiti da još uvijek nije riješeno pitanje naplate koncesijske naknade za žičaru.

Radi se o izrazito značajnom proračunskom prihodu. Naime, u Prijedlogu proračuna za 2017., kojeg su HDZ, Srđ je Grad i DDS srušili, od koncesijske naknade za žičaru bio je predviđen prihod od 21 milijun kuna, budući da se prema Ugovoru koncesionar obvezuje retroaktivno platiti i koncesijsku naknadu za razdoblje od 8. srpnja 2015. do dana zaključenja Ugovora.

Nakon što se izborio da prihod od koncesije postane prihod Grada Dubrovnika, ispregovarao iznos naknade od 15 posto te u konačnici osigurao da se naknada obračunava od srpnja 2015. godine, HNS-ov Andro Vlahušić je temeljem Odluke o dodjeli koncesije za žičaru zaključio i potpisao Ugovor o koncesiji još 18. siječnja ove godine. Ugovor je protekom zakonskog roka, početkom veljače, upućen na potpis Excelsi nekretnine.

Međutim, iako ih na to obvezuju Zakon o koncesijama i Zakon o žičarama za prijevoz osoba kao i akti Gradskog vijeća, koncesionar, tvrtka u vlasništvu obitelju Lukšić, nakon više od dva mjeseca ugovor još nije potpisala, niti ima naznaka kada bi to mogli napraviti.

Podsjećamo da je člankom 9. Odluke o dodjeli koncesije (Službeni glasnik Grada Dubrovnika, broj 1/2017) propisano da ukoliko Excelsa nekretnine d.d. ne potpiše Ugovor o koncesiji od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražit će se da ne produži odobrenje za rad žičare nakon izvršenog godišnjeg stručno tehničkog pregleda.

Budući da trenutno važeće odobrenje ističe 8. srpnja 2017. godine zanima nas hoće li HDZ-ovo Ministarstvo prometa produljiti godišnje odobrenje za rad žičare, iako Excelsa nekretnine nisu ispunili sve zakonom definirane preduvjete za zakonit rad, a što mogu promijeniti potpisom ugovora koji im se mjesecima nalazi u rukama. Hoće li Ministarstvo, kao u slučaju koncesije za putnički terminal u Gružu, kada je van snage stavilo odluke Upravnog vijeća i time koncesiju direktno dodijelilo tursko-francuskom konzorciju, ići na ruku privatnom investitoru i ponovo izdati odobrenje za nastavak poslovanja žičare bez koncesije?

Pitamo prvenstveno saborske zastupnike, pa onda i kandidate za gradonačelnika, Mata Frankovića i Mara Kristića što će poduzeti kako bi osigurali da tvrtka Excelsa nekretnine konačno potpiše ugovor i počne poslovati sukladno zakonu, a građanima Grada Dubrovnika plati ono što im duguje? Hoće li dopustiti da „podstanari“, kako ih je gospodin Franković javno nazvao, i dalje ucjenjuju stanodavca? Hoćemo li čekati još godinu dana na potpis druge strane, baš koliko smo čekali da HDZ-ovo Ministarstvo financija Gradu Dubrovniku izda posljednju suglasnost kako bismo donijeli Odluku o dodjeli koncesije?

Ako je tako, pitamo se kako misle osigurati sredstva za velebne stadione i raskošne koncertne dvorane, ako ne dodatnim oporezivanjem građana?

S poštovanjem,
Andro Vlahušić,
predsjednik podružnice Dubrovnik

Valentin Dujmović,
kandidat za gradonačelnika Dubrovnika’

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist