DuList IN

DUFF 2014 Počinje festival koji povezuje mlade filmaše

DUFF 2014 Počinje festival koji povezuje mlade filmaše

Treći put zaredom, 16. listopada otvara se novo izdanje DUFFA-a, Festivala djece i mladeži zemalja Mediterana, ove godine još bogatije i punije. Imali smo ukupno oko 200 prijavljenih filmova iz 12 zemalja, 73 su ušla za glavni program selekcije – istaknuto je danas na konferenciji za medije povodom početka ovog, trećeg po redu filmskog festivala.

Na konferenciji su festival predstavili Dube Mikulić, Đive Galov i Igor Miošić iz Kinematografa Dubrovnik.

DUFF (Dubrovnik film festival) je filmski festival djece i mladih zemalja Mediterana. Misija festivala je omogućiti, promicati i poticati filmsko stvaralaštvo djece i mladih, a vizija postati izlogom filmskog stvaralaštva djece i mladih Mediterana, sve to u centru – Dubrovniku. Organizatori festivala su Kinematografi Dubrovnik, Udruga za promicanje medijske kulture Luža, te Ljetna škola filma Šipan, uz pomoć Hrvatskog filmskog saveza.
Na ovogodišnjem DUFF-u predstavit će se filmovi u devet kategorija, po svakom radu dvije dobne kategorije, zajedničku otvorenu kategoriju te dvije nagrade koje su nam najdraže – nagrade publike. Najbolja je nagrada dubrovačke dječice, ‘Dječica biraju’ – kazala je Galov.
Program i radionice bitan su dio festivala, jer djeca iz njih stiču kako se radi i što znači biti dio ovog svijeta, dodano je na konferenciji.

Unutar DUFF-a je sedam projekcija organiziranih za djecu, sedam ih je u službenoj kategoriji, 14 projekcija otprilike, što je ukupno 14 sati filma, plus popratni filmski program. Tu su još radionice za učenike dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Na tim radionicama bit će ukupno 50-ak, možda čak i 60-ak djece uzrasta od 11 do 18 godina – istaknuo je Igor Miošić iz Udruge Luža.
Voditelji radionica su:
Animirani film : Jasminka Bijelić Ljubić, Edo Lukman
Radionica ‘One-take’ filma: Jose Luis Bejarano
Radionica jednominutnog filma: Janet Alilović
Radionica filmske kritike: Diana Nenadić, Boško Picula
Ocjenjivački žiri:
Marko Njegić, Fernando Galrito i Tatjana Aćimović
Selekcijski žiri:
Irena Školjić, Nene Mojaš, Mia Njavro
– Ove godine će se na festivalu odvijati i još jedna bitna stvar, za vrijeme festivala domaćini smo Europskoj konferenciji o filmskom stvaralaštvu mladih, europskoj platformi na kojoj se svi mladi koji se bave filmom preko nje mogu prijaviti i probiti u taj svijet prje nego postanu profesionalci i završe akademije – kazala je Galov.
Na konferenciji će se govoriti o tome kako afirmirati ove mlade ljude, kako im pomoći te sve još više povezati. Od 1. siječnja ove godine radi se na razvoju publike i ‘guranju’ mladih ljudi u kreativnost.
– Od početkafestivala vlada kreativna i pozitivna energija. Svi se brinu za djecu, a u protekle tri godine, bez obzira na DUFF, jest činjenica kako nas je sve ovo skupa povezalo. Ove godine imali smo filmski forum, mini festival, dvije humanitarne projekcije, projekciju za Gunju, bili smo na Šipanu i Šipan ovdje… Svi smo se isprepleli i to je najbolje što se dogodilo. Ove godine smo imali i 11 filmova iz Dubrovnika, djeca su putovala od Karlovca do Koreje… To je ono najbolje što je DUFF iznjedrio. Četiri dana festivala povazala su djecu više nego ikad prije – kazala je Galov.
Više o samom DUFF-u možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist