Kultura

DUBROVNIK U POZNO LJETO Slavna pijanistica Dubravka Tomšič ponovno oduševila Dvor

DUBROVNIK U POZNO LJETO Slavna pijanistica Dubravka Tomšič ponovno oduševila Dvor
Dubrovnik, 29.08.2017. 5. Dubrovnik u pozno ljeto - DSO, Christoph Campestrini i Dubravka Tomsic - Srebotnjak Foto: DSO

Slavna pijanistica Dubravka Tomšič sinoć je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u atriju Kneževa dvora. Orkestrom je ravnao Christoph Campestrini, a koncert je održan u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto.

Čuveni pijanist Arthur Rubestein opisao ju je kao ‘savršenu i čudesnu pijanisticu’, a upravo takvi i jesu njezini nastupi. Održala je više od 5000 koncerata diljem svijeta, s najprestižnijim orkestrima – Bečkom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Londona, Minhenskom filharmonijom i brojnim drugima. Svom rodnom gradu uvijek se vraća te često nastupa s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pred dubrovačkom publikom koja je izrazito cijeni i s oduševljenjem dočekuje njene nastupe.

Sjajna Dubravka Tomšič sinoć je nastupila u Schumannovom Koncertu za klavir i orkestar u a molu, op. 54. Kako je i sama pijanistica rekla, riječ je o jednom od najljepših djela pisanih za klavir. Energija pijanistice kultnog statusa nedvojbeno je dopirirala do svih prisutnih, a dugi pljesak publike je nekoliko puta izvodio pred orkestar, na što se pijanistica zahvalila glazbenim dodatkom – Debussyjevim preludijem Vatromet. U drugom dijelu koncerta publika je imala priliku čuti Dvořakovu Simfoniju br. 7 u d molu, op. 70.

Sljedeći koncert u sklopu MGF Dubrovnik u pozno ljeto je u četvrtak 31. kolovoza. Ugledni armenski pijanist i pedagog Ruben Dalibaltayan održat će recital na kojem će izvesti djela F. Chopina, C. Debussyja i F. Liszta. Početak koncerta je u 21 sat.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist