Kultura

DUBROVNIK U POZNO LJETO Publika će i ove godine uživati u vrhunskim koncertima

DUBROVNIK U POZNO LJETO Publika će i ove godine uživati u vrhunskim koncertima

Povodom četvrtog Međunarodnog glazbenog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’, koji će se odviti od 26. kolovoza do 23. rujna, održana je u atriju palače Sponza i konferencija za medije.

Na njoj su govorili ravnatelj DSO-a Damir Milat, dirigent i glazbeni direktor festivala maestro Christoph Campestrini, predsjednik umjetničkog vijeća DSO-a Matija Novaković, intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk te zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić.

MGF Dubrovnik održava se u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i to četvrtu godinu za redom.

-Nakon Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovnik mora imati kvalitetan festival – kazao je ravnatelj DSO Damir Milat, istaknuvši kako nisu bili ni svjesni značenja festivala kad su ga, prije četiri godine, prvi put organizirali.

Sam program predstavio je predsjednik Stručnog vijeća DSO-a Matija Novaković, umjesto glazbenog direktora festivala Cristopha Campestrinija, koji se družio s prisutnima, ali nije mogao govoriti zbog upale grla. Stoga je Novković naglasio kako je festival skroman po budžetu, ali ne i u umjetničkom dosegu.

– ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ ugostit će brojne domaće i međunarodno priznate glazbenike.Tu su Elisabeth Möst, Maroje Brčić, Daniel Froschauer, Charles Olivieri-Munroe, Martina Filjak, Renata Pokupić, Dubrovački gitarski trio, Stefan Sanderling, Dubravka Šeparović Mušović, Dmitry Sinkovsky, Đana Kahriman, Matija Dedić, Šimun Matešić, Tomislav Fačini, Diana Haller, Edin Karamazov, Janja Vuletić, Naira Asatrian, James Dick… – kazao je Novaković.
O suradnji s Igrama pričao je mo Tarbuk, spomenuvši kako će se dva koncerta održati u suradnji s Igrama.

Trenutno se na Igrama odvija ‘Key to the future’, program koji predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja, a dva koncerta mladih umjetnika održat će se i na festivalu Dubrovnik u pozno ljeto.

– Festival je strateški važan za Dubrovnik. Ovo je višeslojno važna manifestacija i zadovoljan sam ostvarenom suradnjom. Dubrovčani već vole ‘Key to the future‘, a s ovim festivalom on se nastavlja – kazao je Tarbuk.
Zamjenica Šimac Bonačić kazala je kako joj je drago zbog suradnje Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkih ljetnih igara.

-Festivalima kao što je Dubrovnik u pozno ljeto nastavlja se kontinuitet kulturnih događanja u Dubrovniku – kazala je oovom festivalu, koji je osmišljen s ciljem zadržavanja kvalitetne glazbene ponude u Gradu i nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara. Tako će publika uživati u 16 koncerata, kako simfonijskih, tako i koncerata komorne glazbe i recitala, a program možete pogledati u prilogu.

Glazbeni direktor festivala je austrijski dirigent Christoph Campestrini koji iza sebe bilježi brojne uspjehe u najprestižnijim svjetskim dvoranama, a ove je godine od strane austrijskog kancelara imenovan novim glavnim dirigentom (‘Kapellmeister’) prestižne Bečke dvorske kapele.

Ovogodišnji festival ugostit će brojne domaće i međunarodno priznate glazbenike, ponovimo ih: Elisabeth Möst, Maroje Brčić, Daniel Froschauer, Charles Olivieri-Munroe, Martina Filjak, Renata Pokupić, Dubrovački gitarski trio, Stefan Sanderling, Dubravka Šeparović Mušović, Dmitry Sinkovsky, Đana Kahriman, Matija Dedić, Šimun Matešić, Tomislav Fačini, Diana Haller, Edin Karamazov, Janja Vuletić, Naira Asatrian, James Dick i drugi.

Festival također uključuje dvije suradnje: dva koncerta organizirana s Dubrovačkim ljetnim igrama te jedan tradicionalno s Laus Akademijom Dubrovnik.

Za kraj, vrijedi dodati i to kako su predstavljene nove mlade članice DSO-a, Azusa Yamauchi iz Japana, Alëna Shapachka iz Bjelorusije i Hiwote Tadesse, perspektivna violistica koja korijene vuče iz Etiopije.

Festivalske ulaznice dostupne su u uredima Dubrovačkog simfonijskog orkestra (Sv. Dominika 9) od 9 do 14 sati, u Luži te u Gift shopu Dubravka na Pilama, kao i na ulazu u Dvor jedan sat prije početka koncerta. Karte se mogu osigurati i na stranicama www.dso.hr te www.ulaznice.hr.

MNJ

 

Pozno ljeto 2016

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist