Kultura

DUBROVNIK U POZNO LJETO Koncert u znaku Italije oduševio Knežev dvor

DUBROVNIK U POZNO LJETO Koncert u znaku Italije oduševio Knežev dvor

Sinoćnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra okupio je brojnu publiku u Knežev dvor. Nakon nekoliko godina pauze, u Gradu je gostovao uspješni klarinetist Radovan Cavallin, dok je orkestrom ravnao Stefan Sanderling. Ovaj njemački dirigent već treću godinu za redom dirigira koncertima na Međunarodnom glazbenom festivalu Dubrovnik u pozno ljeto.

Koncert je započeo uvertirom Rossinijeve opere Talijanka u Alžiru, nakon čega je publika imala priliku poslušati solista u koncertnoj fantaziji za klarinet i orkestar pod nazivom Vedriana. Riječ je o djelu M. Manganija koji je kombinirao teme opera najvećeg opernog skladatelja svih vremena, Giuseppea Verdija. U drugom dijelu koncerta uslijedila je Mendelssohnova Simfonija br. 4 u A duru, poznata kao Talijanska.

Klarinetist Radovan Cavallin dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima, nastupio je na više od 400 samostalnih koncerata u SAD-u, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Japanu, Kini, Portugalu, Španjolskoj, Kolumbiji i brojnim drugim zemljama. Cavallin je nastupio i kao solist sa Stingom tijekom turneje Symphonicity s Orquestra Filharmonica de Gran Canaria, u kojem je od 1989. godine glavni klarinetist. Također, trenutno je i umjetnički ravnatelj Agaete klarinet festivala, VIMM i Ciparskog klarinetskog festivala.

Održao je više od 60 majstorskih tečajeva diljem svijeta. Sinoćnjim nastupom u Kneževom dvoru oduševio je mnogobrojnu publiku izvedbom Verdiane nakon čega ga je publika pljeskom dodatno izvodila pred orkestar i tražila glazbeni dodatak.

Sljedeći koncert Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto je u četvrtak 7. rujna. Dubrovački gitarist Maroje Brčić će održati recital u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist