Grad

Dubrovnik u kolovozu nastavio rušiti turističke rekorde

Dubrovnik u kolovozu nastavio rušiti turističke rekorde

Mjesec kolovoz očekivano je bio uspješan turistički mjesec u najpoznatijem hrvatskom turističkom gradu.

Tijekom najživljeg turističkog mjeseca ostvareno je ukupno 679 587 noćenja ili devet posto više nego u kolovozu 2013. Zabilježeno je 165 826 turističkih dolazaka što predstavlja povećanje od trinaest posto u odnosu na kolovoz 2013. godine.

Od početka godine i dalje se bilježi povećanje od dvanaest posto u dolascima odnosno boravak 634 216 turista , te ostvarenje od 2 332 564 noćenja ili devet posto više.

– Napomenimo da je u kolovoz realizirano i dvomilijunto noćenje i to sedam dana ranije, u Dubrovniku se nadaju ove godine dosegnuti tri milijuna noćenja, a trendovi koje uočavamo potvrđuju optimistična očekivanja – kažu u gradskom TZ-u.

Od 1. do 31. kolovoza turisti u Dubrovniku ostvarili su ukupno 679 587 noćenja ili devet posto više nego u kolovozu 2013. godine Povećanja broja gostiju bilježe se u svim oblicima smještaja, u hotelima je bilo za 3 posto više ostvarenih noćenja i 6 posto više dolazaka, a u privatnom smještaju 23 posto više noćenja i 29 posto više dolazaka.

Gosti iz Ujedinjenog kraljevstva sa 14 posto udjela u ukupnom broju dolazaka najbrojniji su posjetitelji Dubrovnika u proteklom mjesecu, slijede gosti iz Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Rusije, Sjedinjenih američkih država, Australije, Hrvatske,te Švedske.

Zamjetno je povećanje broja talijanskih turista za koje je boravak u kolovozu karakterističan. Od početka godine u Dubrovniku ih je boravilo 28333 ili za 16 posto više nego u 2013. godini, a ostvarili su 22 posto više noćenja odnosno 93 339 ili 22 posto više . Povećanje broja gostiju očito je i iz Španjolske koja je bila od početka godine bolja za 15 posto u rezultatima, dok je ruskih gostiju bilo za šest posto više. Gosti iz SAD-a trenutno ostvaruju za 18% bolje rezultate nego lani, Australci su bolji za za 10 posto, kao i Šveđani.

Od početka godine do kraja kolovoza Dubrovnik je ostvario za 12 posto više dolazaka ili 634 216 ,te ostvarenje od 2 332 564 noćenja ili devet posto više.

Najave za rujan i listopad su također vrlo dobre, te se očekuju i daljnja povećanja turističkog prometa. Tijekom rujna, uz događanja svjetskog ranga – poput koncerta Jose Feliciana 27. Rujna na Stradunu, Dubrovnik će biti domaćinom i niza konferencija i skupova.

U predstojećem razdobljuu također kreću snažne aktivnosti na promociji destinacije Dubrovnik i rivijera u okviru programa Hrvatska 365, gdje će se Dubrovnik predstavljati zajedno s Dubrovačkim Primorjem, Konavlima, Župom dubrovačkom i otokom Mljetom i to na odabranim tržištima Ujedinjenog kraljevstva i Francuske.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist