Kultura

“Dubrovnik” posvećen Italu Svevu

"Dubrovnik" posvećen Italu Svevu

Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik predstavila je novo izdanje časopisa „Dubrovnik“, prvo u 2012. godini.

Prvi ovogodišnji broj posvećen je Italu Svevu, uz 150. obljetnicu njegovog rođenja. Pravim imenom Ettore (Hector Aron) Schmitz, Svevo nije isprva naišao na razumijevanje kritičara za svoja djela, ali je s vremenom postao klasik talijanske književnosti 20. stoljeća. U časopisu se mogu pročitati devet Svevovih komedija, u prijevodu Radojke Stipišić i Josipa Hećimovića Nikšića.

Eta Rehak u podužem je izlaganju predstavila lik i djelo Itala Sveva, naglasila njegov značaj za europski kulturni krug, ali i njegovu povezanost i utjecaj na Jamesa Joycea.

Davor Mojaš predstavio je svoje memoare „Dubrovački rasuti ratni i ne samo kazališni neki zapisi“, posebno ističući teške trenutke rada na Radio Dubrovniku tijekom Domovinskog rata kada je trebalo suspregnuti emocije i izvještavati o stradavanju Milana Milišića i Pava Urbana.

Ante Šoljić predstavio je dio časopisa posvećen baštini, istaknuvši doprinos Alene Fazinić u opisu srebrnih kipova sv. Vlaha i sv. Nikole u Župnoj crkvi sv. Vlaha u Janjini, kao i prilog Nikoline Čoić o karnevalu u Dubrovniku početkom dvadesetog stoljeća s posebnim naglaskom na etnologiji i politici. U dijelu časopisa posvećenom ogledima, Šoljić je istaknuo tekst Josipa Lisca o hrvatskom jeziku prije stotinjak godina te rad Fabijana Lovrića o Ivu Andriću.

Akademik Luko Paljetak iznio je izbor iz poezije dva domaća i tri strana pjesnika te devet osvrta na razna Matičina izdanja. U časopisu se može pročitati i Izvješće o radu i poslovanju Zaklade „Blaga djela“ za 2011. godinu, koje se već tradicionalno jednom godišnje objavljuje u ovom časopisu.

Izabrane tekstove proze i pjesama čitala je dramska umjetnica Mirej Stanić, a promociju je svojim nastupom obogatio i glazbeni umjetnik Maroje Brčić.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist