DuList IN

Dubrovnik Festiwine Trophy 2014. odlazi u Komarnu!

FESTIWINE VEČERA

Sinoć je i službeno završio Dubrovnik FestiWine te su na završnoj večeri u restoranu Klarisa proglašeni pobjednici Dubrovnik FestiWinea, osvajači Dubrovnik FestiWine Trophy 2014.

U utorak i srijedu, 22. i 23. u hotelu Lapad održalo se natjecanje/ocjenjivanje vina. Ocjenjivački sud bio je sastavljen od domaćih i inozemnih sudaca, enologa, pisaca, novinara, bloggera, vinskih trgovaca, promotora vina i vinske kulture, a na čelu suda je bio Bojan Kobal koji posjeduje službenu licencu za ocjenjivanje vina, redovito sudjeluje na brojnim svjetskim natjecanjima, a zaposlen je kao enolog u najstarijoj vinariji u Sloveniji Ptujska klet.
Pobjednik ocjenjivanja vina Dubrovnik festiWine Trophy 2014. je plavac mali 2011., vinogorje KOMARNA, Poljopromet d.o.o.

O pobjednicima festivala te o dodjeli FestiWine Trophy-a odlučilo je petnaest sudaca i to: Anna Aga (Grčka), Chris Alblas (Nizozemska), Vitomir Andrić (Hrvatska), Boris Bernašek (Hrvatska), Staša Cafuta Trček (Slovenija), Dušan Jelić, (Bih/Južnoafrička Republika/Srbija), Lars Torstenson (Švedska/Francuska), Dominique Vrigneau (Francuska/Velika Britanija), Željko Suhadolnik (Hrvatska), Tomaž Sršen (Slovenija), Quentin Sadler (Velika Britanija), Aleksandar Noršić (Hrvatska), Angela Muir (Velika Britanija) Bojan Kobal (Slovenija) i Darrel Joseph (Velika Britanija).

Pobjednike je proglasio Vido Bogdanović, tajnik ocjenjivačkog suda, a diplome najboljima su uručili sponzori te je na kraju diplomu za najbolje vino, pobjedniku, Polljoprometu, predao župan Nikola Dobroslavić, župan.

Proglasili su se i pobjednici današnjeg događanja Spoj na slijepo – gdje se tražilo županijsko vino koje najbolje ljubi stonsku kamenicu, te je žiri podjednak broj bodova dao trima vinima – sve redom pobjednicima – malvasija Metković, grk Bire i pošip Intrada Krajančić. Ova 3 vina dobit će markicu ‘In love with Ston oyster 2014.’

‘SPOJ NA SLIJEPO’ potraga je za najboljim županijskim vinom uz stonsku kamenicu.

-U preobilju kulinarskih divota Dubrovačko-neretvanske županije nije lako odrediti koja bi gastronomska ikona bila vodeća. Većina znalaca vjerojatno bi ipak kao vodeću atrakciju odabrala stonsku kamenicu. Kako je ideja Dubrovnik FestiWine-a upravo pozicionirati vino u najširem kontekstu, tako je trebalo pomoći profesionalcima pri odabiru savršenog vina za pratnju vodećoj županijskoj gastronomskoj ikoni.

Kako se ne bi samo ‘u prazno’ raspravljalo, osmišljena je jednostavna i fascinantna metodologija rješavanja ovog problema. Nedaleko uzgajališta stonskih kamenica u Villi Koruni u Malom Stonu okupili su se stručnjaci raznih profila, njih 16. Dok je vlasnik ustrajno otvarao tek izvađene kamenice, čašama su se prinosile zamaskirane butelje. Bile su naime presvučene folijom kako se ne bi znao njihov identitet i kako bi ocjenjivanje bilo potpuno objektivno. Uz svježe kamenice je posluženo 20 županijskih probranih vina: 18 bijelih i 2 ružičasta. Ocjenjivači su imali na raspolaganju jednostavan sistem ocjenjivanja od 1 do 5  – od lošeg do izvrsnog. Bila je to prava mala kulinarska školica. I opet je problem bio u preobilju mirisa i okusa. Prednjačile su naravno glavne autohtone županijske sorte: pošip, dubrovačka malvasija, maraština i grk. Ružičasta vina su bila vinificirana od plavca malog. Stavovi stručnjaka razlikovali su se. Neki su preferirali francuska iskustva – nuditi uz svježe kamenice svježa vina, pjenušce, dakle u francuskom slučaju šampanjce ili mlade sauvignone. U tom smislu bi od naših županijskih vina prednost imale mlade malvasije i isto tako i ostale bijele sorte.

No bilo je i mišljenja kako nije nužno slijediti francuska iskustva kako bi mogli i u ovom slučaju postaviti neka naša pravila. Stonske se kamenice među najboljim svjetskim prepoznaju po izrazitoj mineralnosti kojima ih napajaju podzemne vode. Ta prepoznatljiva mineralnost može imat svoj odraz i u ‘ozbiljnijim’ bijelim vinima, kako to stručnjaci vole reći, kompleksnim vinima.

 

 

 

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist