GradPolitika

Dubrovnik čekaju prijevremeni izbori ako se idućeg petka ne usvoji proračun za 2015. godinu

Andro Vlahušić - Zračni most

Na danas objavljenom dnevnom redu 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koja će se održati 5. prosinca, naći će se i Prijedlog proračuna za 2015. godinu što znači kako će za osam dana dubrovačka i hrvatska javnost konačno dobiti odgovor na pitanje hoće li na jugu Hrvatske doći do prijevremenih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće ili ne!
Naime, prema važećim zakonskim propisima RH, neizglasavanjem proračuna za narednu godinu do 31. prosinca tekuće godine, dolazi do ‘rušenja’ te dvije institucije, imenovanja povjerenika Vlade na čelo grada i ponovne izbore kako za mjesto gradonačelnika tako i za članove Gradskog vijeća. Iako je teoretski moguće da se proračun nađe još jednom do kraja godine pred gradskim vijećnicima, to je malo vjerojatno, a i sam gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić nedavno je izjavio kako nove izbore smatra najboljim rješenjem ove situacije.
”Što se mene osobno tiče, izbori su najbolje rješenje za Dubrovnik. Voditi grad s ovakim rezultatima, a ne imati političku potporu, onda nema razloga biti gradonačelnik, niti nam treba takvo Gradsko vijeće”, rekao je među ostalim Vlahušić, a sudeći prema trenutnom omjeru snaga u dubrovačkom Gradskom vijeću prijevremeni izbori su itekako mogući.
Podsjetimo, od konstituiranja dubrovačkog Gradskog vijeća u srpnju 2013. godine, gradonačelnik Dubrovnika HNS-ov Andro Vlahušić imao je većinu tzv. Dubrovačkim dogovorom, odnosno neformalnom koalicijom u kojoj su sudjelovale stranke i koalicije HDZ-HSP AS, HNS-HSS, HSU, DDS i SDP čime je dobiveno i više od potrebnih većinskih 13 od 25 vijećničkih ruku.
Ipak, Dubrovački dogovor nije dugo izdržao i prvi se poremećaj dogodio se u vidu raspuštanja gradskog odbora SDP-a već u rujnu prošle godine, a iako je glavni tajnik stranke Igor Dragovan tada rekao kako se razlog za takav potez može pronaći u lošem izbornom rezultatu na lokalnim izborima u svibnju, odnosno lipnju 2013. godine, u dubrovačkoj javnosti se naveliko špekuliralo kako je glavni razlog raspuštanja organa te stranke upravo odluka tadašnje predsjednice Olge Muratti o stupanju u Dubrovački dogovor. Ona je u konačnici istupila iz SDP-a, a na unutarstranačkim izborima naslijedio ju je dugogodišnji zamjenik Mladen Gojun. Nakon toga 2. prosinca 2013. godine Gradski odbor SDP-a donosi službenu odluku o istupanju iz te neslužbene koalicije.
Njihov primjer u službenoj formi slijedio je i HDZ u listopadu ove godine, no raspad Dogovora bio je jasan i mjesecima prije toga. Naime, mjesto predsjednika dubrovačkog HDZ-a preuzeo je Mato Franković početkom ožujka 2014. godine, a preokret u politici dotadašnje dugogodišnje predsjednice dubrovačkog HDZ-a Dubravke Šuice (koja je u ime te stranke i stupila u Dogovor), bio je vidljiv već na prvim sjednicama Gradskog vijeća koje su uslijedile. Također, iako svoju odluku nikada nisu službeno objavili, u Dubrovačkom dogovoru više ne sudjeluje ni Dubrovački demokratski sabor na čijem je čelu Pero Vićan, dubrovački poduzetnik koji je zajedno s gradonačelnikom Androm Vlahušićem nepravomoćno osuđen za korupciju u aferi Šipan. U međuvremenu je iz HNS-a u Čačićeve Reformiste prešao Antun Pravedan, tadašnji potpredsjednik dubrovačkog ogranka te stranke i aktualni gradski vijećnik, a posljednji u nizu poremećaja odnosa snaga u Gradskom vijeću bio je i izlazak iz stranke predsjednika dubrovačke podružnice HSP AS-a Slobodana Vukotića koji je ujedno i gradski vijećnik, sada već nezavisni.
Sve to dovelo je do u najmanju ruku nestabilnog dubrovačkog Gradskog vijeća, a trenutno su sve oči uprte u HDZ kao najjaču oporbenu stranku. Oni pak službeno ne žele izaći s odlukom o tome hoće li podržati Vlahušićev proračun za 2015. godinu, a predsjednik stranke Mato Franković ističe kako će ”više znati kada vide je li proračun realan ili ne”. Ipak neupitno je kako se ova sjednica i ovaj Prijedlog proračuna za 2015. godinu promatraju prvenstveno kroz političku, a ne tehničku prizmu, u prvom redu jer se dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić uoči prošlih lokalnih izbora (kada je osvojio drugi mandat) našao na udaru dijela oporbe i lokalnih medija da stječe glasove predizbornim radovima diljem Dubrovnika financiranim iz gradskog proračuna. U slučaju prijevremenih izbora i dolaska povjerenika Vlade, ne bi bilo moguće sklapanje nikakvih novih ugovora do izbora nove gradske vlasti, tko god ona bila.
U svakom slučaju ostaje činjenica kako nitko trenutno nema potrebnu većinu od 13 vijećnika u dubrovačkom Gradskom vijeću, ali i kako se nitko od oporbenih stranaka još uvijek nije službeno izjasnio hoće li podržati Prijedlog proračuna za 2015. godinu. Inače, od 25 vijećnika, koalicija HDZ-HSP AS ima pet vijećnika, HNS-HSS četiri vijećnika, DDS tri vijećnika, a isto toliko imaju i Hrvatski Laburisti-stranka rada i KLGB Igora Miošića poznatija kao ”Srđ je Grad”. SDP ima dva vijećnika, HSU i HSLS po jednog, a u vijeću su i dva nezavisna vijećnika i jedna nezavisna vijećnica.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist